UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканців румунського села навпроти Ізмаїлу хочуть переселити – ЗМІ

Незважаючи на те, що безпілотники літають над їхніми будинками, не всі хочуть виїжджати 

Мер румунської комуни Чаталкіой Тудор Чернега попросив владу підтримати в питанні переселення жителів села Плауру, розташованого менше, ніж за 300 метрів від порту Ізмаїл, який нещодавно зазнав масової атаки російськими дронами. Про таку можливість він сказав міністру оборони Румунії Анджелу Тилвару, коли той приїхав до села, щоб поговорити з людьми – після того, як на румунській території вибухнув безпілотник, запущений російською армією. 

Чернега зазначив, що місцеві мешканці вже місяць повідомляють, що російські безпілотники літають над їхніми домівками, а деякі падають дуже близько. На думку мера, місцевих мешканців можна було б переселити – забезпечити харчуванням та житлом, передає Digi24.

Читайте також: Ізмаїл атакувала ще одна група "шахедів", у місті знову пролунали вибухи

За даними румунського медіа, один з мешканців села Плауру сказав їм: «Коли ти лягаєш спати, ти думаєш про те, чи прокинешся ти вранці».  

Під час візиту до села міністра оборони Тилвара, він підтвердив, що військові експерти забрали рештки дрона, який нещодавно впав на румунській території. 

«Це було нормально, я вважаю, […] спробувати якось пояснити, що Румунія на даний момент не перебуває у жодній формі конфлікту і що немає ознак агресії проти Румунії. Було нормально запитати їх, що ми можемо зробити для них», – сказав Тилвар, уточнивши, що хоче «допомогти подолати цей період».

Читайте також: ЗМІ: Під час атаки на Ізмаїл один із російських безпілотників впав на території Румунії

Нагадаємо, що російський безпілотник Shahed-136/131, під час атаки на порт Ізмаїла в ніч на 4 вересня, впав і вибухнув на території Румунії. Спочатку міністерство оборони Румунії заперечувало це та заявляло, що дрони не несли прямої загрози країні. Пізніше міністр оборони Тилвар підтвердив факт падіння дрона. 

У НАТО заявили, що «продовжують уважно стежити за ситуацією і підтримують тісний контакт із нашим союзником Румунією». 7 вересня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на даний момент Альянс не виявив ознак того, що падіння уламків безпілотника на території Румунії було результатом навмисної атаки Росії на Румунію.