UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мамедов: Якщо у нас є достатньо підстав для кваліфікації подій в Україні як геноциду, потрібно представити обґрунтовану правову позицію

За Україну цього ніхто не зробить, зауважив він. 

Колишній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов прокоментував висновок слідчої комісії ООН про відсутність ознак геноциду в Україні. У своєму мікроблозі у Twitter він наголосив, що якщо Київ має достатньо підстав для кваліфікації подій в нашій країні як геноциду, то замість гучних заголовків варто представити обґрунтовану правову позицію, адже "за нас цього ніхто не зробить"

"Коли у 2016 році ми почали будувати механізм розслідування міжнародних злочинів, також було багато скептиків. Кожного разу, коли ми надсилали інформацію до Міжнародного кримінального суду, ми повинні були підтвердити відповідну кваліфікацію, - написав він. -  Так само Україна з 2014 року постійно доводить, що у нас не внутрішній конфлікт, а війна з Росією, яка стала для всіх очевидною лише після 24.02.2022. Зрештою, з цього досвіду я зрозумів одне: ніхто не буде виконувати нашу роботу за Україну". 

В протилежному випадку, наголосив Мамедов, на нас чекає велике розчарування та обурення, як це було зі звітами Amnesty International та Human Rights Watch. 

Читайте також: Мер Варшави після візиту до Києва: це геноцид, про це треба говорити відкрито

Нагадаємо, 16 березня незалежна міжнародна слідча комісія, уповноважена ООН проводити розслідування щодо порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права у ході війни Росії проти України, дійшла висновку, що окупанти скоїли "широкий спектр" воєнних злочинів в нашій країні. Водночас глава органу Ерік Мьосе вказав на відсутність доказів геноциду українського населення.