UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лубінець розповів про відмінності у відношенні до українських полонених у Білорусі та Росії

Юридично Україна трактує, що українців у Білорусі засудили незаконно.

Під час останнього обміну Україні вперше вдалося повернути п'ятьох людей з території Білорусі. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відзначив відмінності у поводженні з українськими полоненими у Росії та Білорусі. 

За словами омбудсмана, юридично Україна трактує, що людей у Білорусі засудили незаконно. 

“Навіть у деталях. Ми повернули й там, і там цивільних, і там, і там ми спілкувалися. Ми побачили навіть фізичний стан. Громадяни України з території Білорусі не казали про застосування тортур, побиття. Казали, що було нормальне відношення… умови тримання, було нормальне харчування”, – сказав Лубінець та додав, що це навіть було помітно по зовнішньому вигляду.

Читайте також: "Не мовчи. Полон вбиває": у Києві проходить фотовиставка

Уповноважений з прав людини розповів, що особисто забирав з Білорусі одну дівчину забирав, бо це була умова білоруської сторони.

“Зачитали указ Лукашенка про помилування, віддали всі документи. Навіть віддали кошти, які були на особистому рахунку цієї дівчини”, – сказав Лубінець. 

Водночас російська сторона не дала жодних документів, а по фізичному стану було видно, що полонені зазнали тортур.

Також Лубінець розповів, що понад 14 тисяч громадян України знаходяться у російському полоні. Найважчою категорією для повернення, зауважив він, є цивільні особи.