UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва додатково виділить 20 млн євро на закупівлю бойових та розвідувальних дронів

Операторів навчатимуть українці.

Литва цьогоріч виділить додаткові 20 мільйонів євро для придбання різних типів бойових та розвідувальних безпілотних літальних апаратів (БПЛА), повідомляє литовський мовник LRT. Це рішення було прийнято після домовленості між міністром фінансів Гінтаре Скайсте та міністром оборони Литви Арвідасом Анушаускасом.

Оператори дронів перейматимуть бойовий досвід українців, що дозволить підвищити якість підготовки. Модель інтеграції дронів представлять вже до вересня. Це включає інтеграцію дронів у структури литовської армії.

До слова, Міністерство національної оборони Литви вже виділило 10 млн євро на розвиток потенціалу дронів литовських виробників.

Читайте також: Литва може стати лідером за витратами на оборону: у країні зросли податки

Зазначимо, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Литва приділяє більше уваги дронам у своїй системі національної оборони. Застосування дронів у військових діях довело їхню ефективність і важливість, тому Литва активно розвиває цей напрямок, враховуючи досвід українських військових.

Нагадаємо, Литва передала Україні мільйон євро на відновлення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, у яку 8 липня поцілила російська ракета. Премʼєрка країни Інгріда Шимоніте підкреслила, що єдиний спосіб зупинити державу-терориста — це збільшити підтримку задля перемоги українців.