UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лінія фронту не така статична, як уявляє Путін ‒ ISW

Росіянам доводиться передислоковувати свої війська у відповідь на українські контратаки.

Лінія фронту в Україні не така статична, як її уявляє президент Росії Владімір Путін, оскільки армія РФ починає відчувати тиск від контратак українських військових. Водночас можливість ЗСУ проводити такі операції продовжує залежати від західної допомоги.

Про це йдеться у щоденному американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що українські військові намагаються боротися за ініціативу на полі бою та контратакувати.

"Це підкреслює, що нинішній стан позиційної війни вздовж передової не може бути нескінченно сталим", ‒ зазначили в ISW.

Читайте також: Захід має дати Україні зброю для контрнаступу, щоб зламати віру Путіна у перемогу – ISW

Після відновлення американських поставок зброї ЗСУ змогли стабілізувати критичні ділянки фронту, а з середини травня проводити локальні контратаки у північній частині Харківщини та у напрямку Кремінної.

Українські військові поки не проводять масштабні наступи, які необхідні для перехоплення ініціативи на фронті, проте нинішні тактичні контратаки збільшують витрати для Росії на її "повзучий наступ".

Зокрема, після того, як ЗСУ відбили певну територію на півночі Харківської області, росіяни були змушені перемістити частину своїх підрозділів зі місць, де теоретично мало би знаходитися їхнє централізоване командування.

Читайте також: ЗСУ збивають російські безпілотники FPV-дронами: в ISW пояснили, що це дає

"Наприклад, РФ перекинула підрозділи 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморський флот) і батальйонну тактичну групу 9-ї мотострілецької бригади та 9-ї мотострілецької бригади на північ Харківщини. Водночас інші сили цих бригад залишилися біля Кринок у Херсонської області та Торецька у Донецькій", ‒ додали аналітики.

За інформацією ISW, командування армії РФ переміщує підрозділи десантників уздовж всієї лінії бойових дій. Водночас частини 137-го полку та 106-ї дивізії ПДВ воюють у Херсонській області, а інші ‒ біля поблизу Сіверська на Донеччині.

"Розпорошеність підрозділів є свідченням того, що росіяни починають відчувати тиск українських контратак. Це говорить про те, що лінія фронту не така статична, як думає Путін", ‒ підсумували експерти.

Нагадаємо, новий очільник Генерального штабу Сил оборони Естонії Вагур Карус заявив, що для створення стратегічного резерву, аби перейти у контрнаступ, Україна має стабілізувати лінію фронту і максимально виснажити російські війська.