UA / RU
Підтримати ZN.ua

Le Monde: Ключовий пункт плану перемоги Зеленського — запрошення України в НАТО, поки Байден не покинув Білий дім

Оглядачка видання припустила, що українському президентові дала надію заява про те, що американський лідер хоче протягом часу, який залишився, поставити Україну в найкраще для перемоги становище. 

План перемоги президента України Володимира Зеленського передбачає, що американський лідер Джо Байден ще до того, як покине Білий дім, запросить нашу державу в НАТО з умови, що вступ відбудеться після закінчення війни, повідомляє Le Monde. У матеріалі сказано, що Зеленський не хоче, аби йому нав'язували будь-які примусові рішення, через що й розробив власний мирний план, який збирається представити не лише Байдену, але й Конгресу та кандидатам на посаду президента США від республіканців Дональду Трампу та від демократів Камалі Харріс. 

Та ЗМІ наголошує, що Байден, бувши людиною часів холодної війни, впевнений, що вступ України в Альянс призведе до Третьої світової. Тому він дотримується думки, що нашій державі потрібно допомагати помірковано, уникаючи ескалації. 

"Український президент, сподіваючись прискорити закінчення війни, прагне переконати президента США вжити рішучих заходів і дати Києву можливість вступити в переговори з позиції сили", — пише оглядачка видання Сільві Кауффманн, додаючи, що Зеленському могла дати надію заява одного з представників Білого дому про те, що Байден сповнений рішучості використати чотири місяці, що залишилися до закінчення терміну його повноважень, "щоб поставити Україну в найкраще можливе становище для перемоги". 

ЗМІ також наголошує, що мета цього плану — повернення до миру, тоді як другий проєкт повинен зробити Україну сильнішою вже після підписання мирної угоди. 

Читайте також: "Я не знаю, чи вороги вони": Трамп заявив, що у разі перемоги на виборах покращить відносини з Китаєм та РФ

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вперше розповів про свій план перемоги ще влітку. Наразі про нього відомо лише те, що він готовий на 90%. І хоча очікується, що глава держави представить його в кулуарах засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 25 вересня, у США заявили, що вже бачили документ, додаючи, що він містить "стратегію та план, які можуть спрацювати".