UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія вирішила відправити Україні всі свої переносні ЗРК Stinger

Про нову допомогу стало відомо в межах засідання формату "Рамштайн".

Латвія ухвалила рішення передати українським захисникам всі переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, які має на своєму озброєнні. Про це заявила міністерка оборони Інара Мурнієце під час зустрічі Контактної групи з оборонної підтримки України у форматі "Рамштайн", пише суспільний мовник LSM.

"Латвія відгукнулася на прохання України щодо постачання систем протиповітряної оборони та вирішила передати Україні всі системи ППО Stinger, які в нас ще залишаються. Ми зробимо все можливе, щоб доставити їх якомога швидше", – наголосила політикиня.

Вона зауважила, що ці ЗРК не лише допоможуть захистити свободу нашої держави, а й посилять безпеку самої Латвії. При цьому латвійські війська не залишаться зовсім без переносних комплексів протиповітряної оборони – країна буде використовувати більш сучасні RBS, траєкторію яких можна коригувати після пострілу.

Читайте також: Німеччина та Нідерланди передадуть Україні протимінні катки та паливозаправники

Латвія продовжує працювати і над підготовкою українських бійців. За словами Мурнієце, у 2023-му держава прагне навчити вдвічі більше наших військових, ніж у минулому році.

"Уже зараз ми бачимо, що нам вдасться підготувати ще більше військовослужбовців Збройних сил України різного рівня. Я впевнена, що до кінця року Латвія підготує майже три тисячі військових ЗСУ", – сказала міністр.

Крім цього, країна розробляє нову ініціативу з тренування наших воїнів разом зі своїми партнерами. Влада згодом детальніше розповість про це.

У межах одинадцятого "Рамштайну" в Німеччині також Чехія висловила готовність модернізувати ще кількадесят танків Т-72, аби посилити військову підтримку України.