UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія у 2023 році більш як вчетверо збільшила обсяги підготовки українських військових

До кінця року Латвія планує підготувати ще понад 1,5 тис. українських військових.

Латвія тренує українських військових за такими напрямками, як базова загальновійськова підготовка, підготовка лідера «офіцер - сержант», сапер, стрілець та інші. Цього року у порівнянні з 2022 число навчених у Латвії українських військових зросло більш ніж учетверо, повідомили в Міноборони України.

В оборонному відомстві зазначили, що у Києві відбулася зустріч української та латвійської сторін, яку очолив міністр оборони Рустем Умєров та його колега з Латвії Андріс Спрудс. Під час засідання начальник управління доктрин та індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки Генштабу ЗСУ полковник Микола Губень повідомив, що з липня 2022 року за сприяння латвійської сторони підготували близько 350 українських військових за декількома напрямами підготовки.

Читайте також: У США розповіли, за яких умов навчатимуть українських пілотів

«У 2023 році обсяги підготовки за участі Латвії збільшились більше ніж учетверо, і до кінця року буде підготовлено ще понад 1500 військових ЗСУ», – зазначили в Міноборони.

За словами Губаня, такі тренування роблять суттєво якіснішою підготовку особового складу. При цьому він зазначив, що Україна пропонує врахувати отриманий українськими військовими досвід у подальшому процесі підготовки.

«Пропонується у 2024 році за участі Латвії провести підготовку орієнтовно 96 командирів відділень та 360 бойових медиків», – зазначив Губень.

Раніше міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що його країна підтримує вступ України до НАТО. За його словами, Латвія зі свого боку докладе всіх зусиль, щоб також переконати партнерів «якнайшвидше забезпечити можливість членства і перспективу для України».