UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курська операція змінює всі припущення щодо української стратегії і можливостей — WP

Росія, приголомшена вторгненням, не поспішає з відповіддю, в той час, як Україна здобуває можливість для маневру на полі бою.

Коли 6 серпня українські війська розпочали наступ на Курську область Росії, широко поширеними були очікування, що це буде лише швидка операція. Понад два тижні потому стало зрозуміло, що Україна намагається здійснити щось набагато амбітніше: як пояснили українські лідери, їхні війська прагнуть окупувати російську територію на невизначений термін, щоб створити "буферну зону" проти російських атак, яка стане розмінною монетою для використання в будь-яких майбутніх переговорах, пише Макс Бут, колумніст газети The Washington Post.

Загартованим у боях українським військам було відносно легко просуватися вперед, принаймні спочатку, проти погано навчених, погано оснащених, погано вмотивованих російських призовників. Досі немає жодних ознак того, що росіяни зібрали достатньо сил для того, щоб відвоювати свою територію. Американські чиновники повідомили The Wall Street Journal, що для виконання цього завдання росіянам знадобиться щонайменше 20 тисяч військових.

Читайте також: Зеленський назвав цілі операції ЗСУ в Курській області

На думку колумніста, успіх курської наступальної операції став довгоочікуваним стимулом для українського бойового духу після майже двох років, протягом яких лінія фронту майже не просунулася. Тим часом, аналіз постів у російських соціальних мережах свідчить про те, що ставлення громадськості до Владіміра Путіна стало більш негативним внаслідок українського наступу.

Фредерік Каган, старший науковий співробітник і директор проєкту "Критичні загрози" в Американському інституті підприємництва стверджує, що операція в Курській області може змусити Путіна або змиритися з окупацією своєї території на невизначений термін, або перекинути під Курськ ще більше ресурсів.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області викликала сумніви щодо влади Путіна в його оточенні — Гілі

Це може навіть змусити Путіна спрямувати обмежені сили на укріплення російсько-українського кордону, щоб запобігти майбутнім вторгненням. Який би курс не обрав Путін, Україна від цього виграє.

"Я думаю, що шлях до успіху для України лежить через продовження інновацій та ефекту несподіванки. Операція в Курській області — це одна з таких зусиль. Ми повинні спостерігати за нею, підтримувати її й чекати на результат, перш ніж поспішати з висновками", — зазначив Каган.

Читайте також: В адміністрації США тривають дискусії щодо підтримки несподіваної операції України в Курській області — WP

Раніше газета Financial Times зазначала, що Україна, розпочавши операцію в Курській області, перетнула "червоні лінії" не лише Росії, а й Вашингтона. Адже будь-які припущення про те, що війна може бути перенесена на територію Росії, розглядалися як небезпечні у США. Адміністрація Байдена все ще остерігається ескалації війни.