UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курська кампанія ЗСУ може повністю змінити хід війни з Росією – ISW

Сполучені Штати та їхні союзники мають засвоїти уроки, які дає війна в Україні.

Українська Курська кампанія є ключовим моментом у війні з Росією, що здатен змінити її траєкторію. Таким висновком Американський Інститут вивчення війни ISW поділився у щойно опублікованій статті «Україна і проблема відновлення маневру в сучасній війні».

Дослідники кажуть,  що війна в Україні змінює характер війни таким чином, що це вплине на всі майбутні конфлікти.

В ISW констатують, що при вторгненні до Курської області Україна досягла оперативної несподіванки, використовуючи недостатню готовність Росії у своїх прикордонних районах. Ця кампанія показала, що несподіванка все ще можлива навіть на частково прозорому полі бою, де супротивник може спостерігати концентрацію сил, але не може достовірно розпізнати намір, що стоїть за цими концентраціями.

Читайте також: ЗМІ: Путін та військове командування були шоковані проривом Курської області

В ISW вважають, що Україна може виграти від того факту, що російські війська місяцями атакували майже по всій лінії фронту, а не будували великі укріплення в глибині. Дослідники кажуть, що Україна може відновити оперативний маневр шляхом планування та проведення серії менших послідовних контрнаступальних операцій замість того, щоб завдати одного вирішального удару.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, звідки росіяни перекидають війська у Курську область

Війна в Україні дає важливі уроки, які Сполучені Штати, а також їхні союзники та партнери повинні засвоїти. Цей конфлікт став першою великою війною, яка стала свідком кількох технологічних феноменів, які, безсумнівно, характеризуватимуть майбутню війну.

Серед них дослідники війни називають роботу ППО проти масованих і регулярних ударів ракетами та дронами, масове залучення безпілотників різних типів, в тім числі і морських - для знищення основних надводних цілей у порту та на морі.

Читайте також: Українські сили риють окопи в Курській області, що вказує на плани залишитись там надовго – Forbes

В ISW також зауважують важливість експериментів на полі бою, як це було в Курській області: «Цей підхід контрастує з небезпекою застрягнути в обороні та підкреслює необхідність постійної адаптації в умовах сучасної війни».

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що станом на зараз ЗСУ контролюють близько тисячі квадратних кілометрів території Курської області.