UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба назвав оптимістичний сценарій передачі F-16: "Літаки будуть в Україні у першій половині 2024 року"

За його словами, наразі партнери ухвалили всі принципові рішення щодо винищувачів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що при найкращому сценарії розвитку подій, наша держава зможе отримати винищувачі F-16 у першій половині наступного року. Про це він розповів в ефірі "Сніданок з 1+1".

Він нагадав, що наразі українські пілоти проходять навчання.

"Щойно пілоти завершать навчання, а паралельно в Україні готується інфраструктура для цього - літаки будуть в Україні. Тобто єдині перешкоди для того, щоб F-16 з'явилися в українському повітрі - це завершення тренування пілотів, підготовки інфраструктури. Оптимістичний сценарій, я думаю, десь перша половина наступного року", – зазначив глава української дипломатії.

Кулеба зауважив, наразі партнери ухвалили всі принципові рішення щодо F-16.

Читайте також: Данія збирається продати Аргентині винищувачі F-16, які обіцяли Україні

"І ви пам'ятаєте турне президента, коли він перебував у Нідерландах, у Данії, коли ми показували літаки, які літатимуть у нашому повітряному просторі. Останнє досягнення "авіаційної коаліції" - це рішення Бельгії надати літаки", – додав він.

Нагадаємо, міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін після засідання у форматі Рамштайн заявив, що Штати очолюватимуть коаліцію з розвитку Повітряних сил України, а також відзначив ініціативу деяких держав щодо надання Києву винищувачів F-16.