UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компенсація за невикористану відпустку: що змінилося для мобілізованих

У кінці грудня президент підписав відповідний закон.

Навіть під час війни, яку розпочала Росія, українці можуть піти у відпустку. Нещодавно президент підписав закон, який регулює питання невикористаних відпусток. Фахівці «Юридичної сотні» розповіли, що змінилося.

Читайте також: Відмова у направленні на ВЛК: куди звертатися військовому

Передбачено право працівника, на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, на виплату грошової компенсації за всі не використані ними дні щорічної відпустки.

У разі призову такого працівника на військову службу за бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був звільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.

Закон також передбачає новий вид відпустки. Вона надається для військовослужбовців, які звільнені у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації. Ці люди забезпечуються відпочинком тривалістю 60 робочих днів.

Закон передбачає конкретну підставу для звільнення з військової служби, тому, оскільки наразі процес демобілізації не відбувається, відпустка буде надаватися демобілізованим у майбутньому.

Також, відповідно до змін у законі, від дати набрання ним чинності педагогічним і науково-педагогічним працівникам скасовано збереження середнього заробітку на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Для цивільних працівників тривалість відпустки без збереження заробітної плати збільшено з 15 до 30 календарних днів на рік. При цьому на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника та/або при загрозі збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру відпустка без збереження заробітної плати може надаватися без обмеження строку.

Окрім того, відтепер роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) не лише при залученні такого працівника до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, а й при залученні до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення). Нагадаємо, такі обмеження для працівників критичної інфраструктури існували з початку воєнного стану.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Уряду доручено в тримісячний строк привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Нагадаємо, хто з військових може отримати підйомну допомогу. Підйомна допомога – це грошова допомога, яка виплачується у разі переїзду військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, та тих, які проходять кадрову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу Збройних Сил України.