UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коментар розвідки щодо розгрому вагнерівців у Малі міг нашкодити українським інтересам в Африці — BBC

Там цю історію сприйняли як черговий випадок кривавих розборок зовнішніх сил. 

Коментар ГУР МО про розгром вагнерівців у Малі багато хто сприйняв як зізнання розвідки в причетності до цієї операції, хоча офіційно про це не заявляли. Видання BBC наголошує, що це — постріл собі в ногу, адже так Київ міг нашкодити власним інтересам в Африці. 

У своїй заяві Юсов лише зауважив, що туареги отримали необхідну зброю і не тільки. А вже через деякий час у ЗМІ почала з'являтися інформація, що насправді українці навчали повстанців

У Африці цю історію сприйняли як черговий випадок кривавих розборок зовнішніх сил на континенті. Як наслідок, Малі та Нігерія, де при владі проросійські сили, розірвали дипвідносини з Україною. Не покращив ситуацію і візит очільника українського МЗС Дмитра Кулеби, який відбувся згодом. 

"Те, що багато урядів країн на південь від Сахари — навіть ті, які приватно не довіряють Москві — ймовірно, вважатимуть безкорисним зовнішнім військовим авантюризмом Києва, може розвіяти добру волю, так старанно культивовану протягом останніх двох років мирною українською дипломатією", — пише BBC.

Читайте також: Зеленський відреагував на присутність “вагнерівців” у Венесуелі: це приклад втручання в справи інших країн

Нагадаємо, 28 липня видання ASTRA повідомило, що на півночі Малі колона урядових військ та російських найманців ПВК "Вагнер" потрапила в засідку. Їх під час бою розгромили постанці — туареги-сепаратисти. Останні захопили та знищили частину озброєння й техніки та вбили 84 бойовиків, деякі потрапили в полон. Згодом ЗМІ почали ширити фото повстанців з прапором України. У ГУР МО розповіли, що для проведення успішної операції вони отримали усю необхідну інформацію "і не тільки", і що дії проти "Вагнера" будуть продовжуватися.