UA / RU
Підтримати ZN.ua

Команда на підрив Каховської ГЕС видавалася з Кремля, із кабінету Путіна – Данілов

Перед підривом, за словами секретаря РНБО, російські війська підняли рівень води на Каховській ГЕС, оскільки контролювали її.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов припускає, що наказ підірвати Каховську ГЕС був відданий саме російським президентом Владіміром Путіним. Про це він повідомив в ефірі проєкту Радіо Свобода "Свобода Ранок".

"Підрив дамби відбувся російськими терористами тієї вибухівкою, яка була закладена ще заздалегідь у вересні-жовтні минулого року, скоріше за все, за вказівкою Москви, все це відбулося вчора. Команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, із кабінету Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов’язаної із Шойгу", – зазначив секретар РНБО.

Перед підривом, за його словами, російські війська підняли рівень води на Каховській ГЕС, оскільки контролювали її.

"Вони всі очікують наш контрнаступ. Більш того вони максимально підняли рівень. Він був 18.16 метрів, вони його підняли більш як 19 метрів. Накопичили свідомо, щоб більше шкоди створити під час підриву", – додав він.

Читайте також: У РНБО спрогнозували, на скільки років Крим може залишитися без води

Раніше секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявляв, що українські військові ще не розпочали запланованого контрнаступу для звільнення територій від окупантів.