UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявив, що готовий сприяти мирним переговорам України та РФ

Пекін знову закликав до переговорів щодо “української кризи”.

Заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан у п'ятницю, 15 березня, закликав сторони “української кризи” якнайшвидше розпочати мирні переговори, повідомляє China Daily.

Пекін називає війну РФ проти України “українською кризою”.

Читайте також: Що означає китайська мудрість під час війни в Україні?

“Ще один день конфлікту приносить ще один елемент ризику для світу. На один день ближче до мирних переговорів - на один день ближче до миру. Мир - це питання надзвичайної нагальності, а також питання суспільних очікувань”, -  заявив Ген.

За його словами, в питанні України Китай завжди стверджував, що варто поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, дотримуватися цілей і принципів Статуту ООН, серйозно ставитися до законних інтересів безпеки всіх країн і підтримувати всі зусилля, що сприяють політичному врегулюванню “кризи”.

"Ми знову закликаємо сторони конфлікту продемонструвати політичну волю, піти назустріч одна одній, досягти консенсусу, припинити бойові дії і якнайшвидше розпочати мирні переговори. Ми закликаємо міжнародне співтовариство активізувати дипломатичні зусилля для створення умов для деескалації ситуації й досягнення політичного врегулювання", - сказав Ген під час засідання Ради Безпеки ООН, додавши, що Китай завжди дотримувався об'єктивної та неупередженої позиції і брав участь у просуванні мирних переговорів. 

Ген також нагадав, що Пекін підтримує проведення в належний час міжнародної мирної конференції, яка буде визнана як Росією, так і Україною, і яка забезпечить рівноправну участь усіх сторін у всебічному обговоренні всіх мирних планів.

Читайте також: Bloomberg: Швейцарія запросила Китай приєднатися до Глобального саміту миру

"Китай готовий забезпечити необхідні умови для участі Росії та України в переговорах і продовжуватиме відігравати конструктивну роль у просуванні політичного вирішення кризи", - додав він.

Україна наголошує, що переговори з РФ можливі лише після повної деокупації усіх тимчасово захоплених територій. Але у світових залаштунках уже обговорюють, якими можуть бути компроміси. Про думки українців щодо мирних переговорів з РФ розповідала Тетяна Силіна у статті за результатами соціологічного дослідження, яке ZN.UA провело разом із Центром Разумкова.

Читайте також: Китай та НАТО провели діалог із питань політики безпеки

Китай неодноразово намагався зобразити себе миротворцем, попри тісні зв'язки з Росією, які лише посилилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Однак Захід ставив під сумнів щирість зусиль Пекіна у просуванні миру і те, чи збігається його бачення завершення війни з баченням України.

Нещодавно спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідав Україну, РФ та деякі європейські столиці у межах нової “миротворчої місії”. Детальніше про човникову дипломатію Пекіна — у статті Наталії БутирськоїТурне сумнівної миротворчості: з чим їздив китайський посланець до Москви, Києва та Євросоюзу”.