UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай вважає, що війна проти України закінчиться влітку перемогою Росії — ЗМІ

Журналісти припускають, що такий висновок - спроба догодити керівництву Компартії, яке, як відомо, схиляється до Москви.  

За два місяці до того, як Китай презентував свій "мирний план" щодо ситуації в Україні, в КНР вийшов звіт від провідного аналітичного центру в Пекіні, який контролюється Компартією. Там було зроблено висновок, що бойові дії в Україні закінчаться влітку 2023-го. Про це пише видання Nikkei Asia.

У документі також сказано, що експерти допускають, що економіки Росії та Україні будуть настільки виснажені, що просто не зможуть продовжувати війну восени. 

При цьому у Китаї вважають, що верх одержить все ж Росія. Та ЗМІ припускає, що такий висновок - спроба догодити керівництву Компартії, яке, як відомо, схиляється до Москви. 

Читайте також: Китай продовжить співпрацювати з Росією в різних сферах, намагаючись кинути виклик США – американська розвідка

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення РФ Китай опублікував позицію щодо мирного врегулювання в Україні, яка налічує 12 пунктів. Якщо коротко, то документ підкреслює, що "важливо підтримувати зустрічні кроки Москви та Києва на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації та повного припинення військових дій". Це те, проти чого виступає Україна, адже єдине, що може закінчити війну - виведення військ РФ з України. Будь-що інше лише відтерміновує наступне вторгнення. 

Президент України Володимир Зеленський відзначив, що у документі є позитивні пункти - про повагу до територіальної цілісності й про ядерну загрозу. Він також оцінив те, що у КНР почали говорити про ситуацію в Україні. 

Та без критики також не обійшлося. У США зауважили, що китайський документ був би хорошим, якби окрім першого не існувало решти пунктів. У НАТО заявили, що не довіряють Піднебесній, а в ЄС підкреслили, що у Пекіні не відрізняють агресора від жертви.