UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай схвалює "мирну ініціативу" лідерів країн Африки 

У Пекіні кажуть, що підтримують усі зусилля, які сприяють “мирному врегулюванню кризи в Україні”.  

Речниця МЗС Китаю Мао Нін заявила, що Пекін високо оцінює позитивну роль, яку відіграють ПАР та інші країни Африки в питанні створення сприятливих умов для “політичного врегулювання української кризи”. Про це вона сказала на брифінгу

“Китай підтримує всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи в Україні, і високо оцінює позитивну роль, яку відіграють Південна Африка та інші африканські країни в цьому питанні. Їхні зусилля добре відображають спільний заклик міжнародного співтовариства до припинення бойових дій і деескалації напруженості”, – зазначила Мао Нін. 

За словами речниці МЗС Китаю, факти довели, що війна і санкції не вирішать жодної проблеми, а єдиним життєздатним виходом є діалог і переговори.

“Китай готовий працювати з усіма сторонами, включно з африканськими країнами, для створення сприятливих умов для політичного врегулювання кризи в Україні”, – заявила Мао Нін.

Читайте також: Китай може використати свою глобальну політичну вагу та вплив на Росію для досягнення справедливого миру — Штайнмаєр

Китай неодноразово намагався зобразити себе миротворцем, попри тісні зв'язки з РФ. Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей, який минулого місяця відвідав європейські столиці, Україну та РФ з метою сприяння мирним переговорам, заявив, що Пекін розглядає можливість ще однієї «миротворчої місії». Однак деякі західні аналітики ставлять під сумнів щирість зусиль Китаю у просуванні миру і те, чи збігається його бачення завершення війни з баченням України.

Читайте також: Лідери ЄС збираються закликати Китай вплинути на РФ та зупинити війну в Україні – ЗМІ

Нещодавно “мирну ініціативу” представили і лідери африканських держав. Вони відвідали Київ і Санкт-Петербург, щоб закликати припинити війну та спонукати обидві країни сісти за стіл переговорів. Чи вдалося? До чого призвели їхні зустрічі з Зеленським і Путіним? Який їхній план припинення війни? Докладніше про візит делегації представників Африканського Союзу читайте у статті Володимира Кравченка «Миротворці з Африки: що поганого і що хорошого в їхньому візиті».