UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хотів підірвати відділення пошти в Запоріжжі. СБУ затримала агента російського ГРУ

Затриманому загрожує довічне ув'язнення.

Служба безпеки України затримала агента воєнної розвідки РФ, який намагався підірвати відділення пошти в Запоріжжі. Ворожим агентом виявився місцевий житель, якого на початку минулого року дистанційно завербував кадровий співробітник 316-го розвідцентру головного управління генштабу збройних сил Росії (ГРУ), повідомили в СБУ.

«Для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби. Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів», – додали в СБУ.

За даними спецслужби, російський агент мав отримати повідомлення про доставку «замовлення» на пошту, а після цього – підірвати вибухівку за допомогою телефонного дзвінка. В СБУ зазначили, що росіяни сподівались на численні жертви внаслідок такого підриву. Крім того, за задумом ворога, це мало б посіяти паніку у прифронтовому Запоріжжі.

Зрадника викрили на етапі підготовки до теракту. Також СБУ встановила, що він мав додаткове завдання – виявлення місць масового зосередження особового складу техніки ЗСУ. Ця інформація знадобилась росіянам, аби підготувати диверсії проти Сил оборони чи завдати повітряного удару.

Читайте також: Знищення “Мрії”: СБУ завершила розслідування, справу скерували в суд

Аби залучити фігуранта до співпраці, ГРУ використала його знайомого. Останній є мешканцем тимчасово окупованої території Запорізької області.

«У подальшому ворожий агент отримав через «зв’язкового» завдання на вчинення теракту, а також інструкції та гроші для виготовлення вибухівки. У разі вчинення підриву та виконання інших ворожих завдань окупанти обіцяли своєму агенту грошову «винагороду», – додали в СБУ.

Зараз слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: 

Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялося, що розпочато розслідування за фактом хуліганських дій молодиків, які вигукували гасла «кадирівців» і стріляли в повітря. Служба безпеки та Нацполіція встановили особи та місцеперебування усіх учасників події, мешканців Київщини, які поширили відео на підтримку країни-агресора. Мова йде про шістьох місцевих жителів віком від 17 до 21 року.