UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хакери ГУР «поклали» банківські онлайн-сервіси та платіжні системи РФ – ЗМІ

Також росіяни скаржаться на проблеми з мобільним зв'язком.

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони України здійснили кібератаку, якою «поклали» банківську систему РФ, пише NV з посиланням на джерела. За даними видання, масована кібератака почалася ще вранці 23 липня.

Результатом такого «удару» стало припинення або значне ускладнення роботи платіжних систем, банківських мобільних додатків, особистих кабінетів, системи оплати послуг в громадському транспорті тощо. Крім того, в РФ фіксують перебої в роботі мобільних операторів та інтернет-провайдерів.

Зокрема, росіяни скаржаться, що не можуть скористатися цифровими послугами:

Крім того, порушена або взагалі заблокована робота національних платіжних систем – Системи швидких платежів СБП та Національної системи платіжних карт НСПК.

Читайте також: Хакера, що зламав українські системи, виконуючи наказ Кремля, судять у США

Росіяни також жаліються, що нормально не працює мобільний зв’язок та інтернет від «Білайн», «Мегафон», «Теле2» та «Ростелеком».

У РФ заявили, що всі ці збої – це наслідок дій «політично мотивованих хакерів». Тоді як співрозмовники видання в ГУР кажуть, що хакерська атака триває і завершитися має не скоро.

«Насправді, росіяни таким чином досягають «цілей СВО», яка, як відомо, іде «по плану». Росія і кріпаки Путіна повертаються до «істоков» і «скрєп»: «натівський» інтернет все менше впливає на життя росіян, а онлайн-сервіси зникають як «ворожі ліберальні цінності». Це вдалий момент, аби повною мірою втілити в життя омріяне Кремлем «імпортозамєщєніє» у форматі дерев’яних рахівниць, паперових сберкнижок і наскельного бухгалтерського живопису», – зазначив співрозмовник видання.

Він додав, що ГУР зі свого боку докладає всіх зусиль, аби прискорити цей процес та «повернути московитів у часи, коли ніякий біткоїн, біржова акція або навіть долар жодним чином не впливав на їхнє життя. Адже вони банально не матимуть до цього доступу».

Читайте також: Спецслужби України та Заходу ліквідували міжнародну хакерську групу

Раніше ГУР МОУ повідомляло, що кіберфахівці та волонтери атакували близько ста вебресурсів РФ. Метою атаки, за словами розвідників, було знищення внутрішньої інформації компаній, які обслуговують клієнтів, що причетні до агресії проти України.