UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керував ударами по енергосистемі України: повідомлено підозру командиру авіаполку РФ

Окупанти випускали по Україні крилаті ракети Х-101.

Українські правоохоронці зібрали доказову базу та повідомили про підозру командиру 121-го важкого бомбардувального полку Росії, полковнику Олегу Скітському. За його наказами підлеглі завдавали масованих повітряних ударів по енергосистемі України, повідомила пресслужба Служби безпеки України.

За даними слідства для цього окупанти використовували ракетоносці-бомбардувальники Ту-95, з яких випускали по Україні крилаті ракети Х-101. Зокрема ці літаки завдали ударів по ТЕС та електропідстанції у Київській, Житомирській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

“У результаті ворожих обстрілів були загиблі і десятки поранених серед цивільного населення нашої держави. Крім того, атаки РФ на критичну інфраструктуру України призвели до масового знеструмлення у холодну пору року житлових будинків, лікарень, шкіл та дитсадків”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Допомагав прорвати оборону ЗСУ на покровському напрямку. СБУ затримала агента ГРУ РФ

Скітському заочно повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв ведення війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). За цією статтею його можуть засудити до довічного ув'язнення.

Нагадаємо, аналітики Головного управління розвідки Міністерства оборони України ідентифікували особовий склад керівництва військової частини військово-повітряних сил військово-космічних сил Збройних сил Російської Федерації 06987, яка базується на аеродромі «Енґельс» у Саратовській області РФ та причетна до ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України. Мова де про командування підрозділів 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії командування дальньої авіації. Зокрема, серед ідентифікованих і двоє пілотів із стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 зі складу 22-ї вбад, який 19 квітня було знищено Повітряними силами ЗСУ під час ракетної атаки Росії на Україну – Кононов Андрій Юрійович, помічник командира літака Ту-22М3 та Грушанін Андрій Олександрович, штурман-оператор авіаційного загону.