UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівника Держпродспоживслужби викрили на вимаганні хабарів від експортерів сільгосппродукції

За рік посадовець збагатився на десятки тисяч доларів.

Державне бюро розслідувань викрило схему поборів, яку організував керівник Миколаївського міського управління Держпродспоживслужби. Він вимагав з комерсантів гроші за пришвидшене оформлення ветеринарних документів для експорту сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Посадовець знав, що з початком повномасштабного вторгнення РФ значення для держави експорту сільгосп продукції до ЄС суттєво виросло. А тому вирішив скористатися ситуацією і оперативно налагодив системний заробіток на видачі експортних дозволів.

Всі охочі аби безперешкодно та швидко отримати ветеринарно-санітарний сертифікат та інші дозвільні документи, мали заплатити посадовцю 300 доларів США за кожне авто з експортними продуктами. У разі несплати, він погрожував бізнесменам штрафними санкціями та блокуванням видачі документів.

Читайте також: СБУ розкрила схему хабарництва в агросфері на мільйони доларів

Можлива сума неправомірної вигоди посадовця могла становити близько 500 тисяч гривень щомісяця. Як повідомляють правоохоронці, за понад рік протиправної діяльності керівник служби збагатився на десятки тисяч доларів. 

Посадовця затримали 3 липня 2023 року під час отримання чергового хабаря від експортера. Зараз вирішується питання стосовно повідомлення затриманому про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою. Відповідальність передбачена за це ч. 3 ст. 368 КК України. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення.

Нагадуємо, раніше ДБР викрило та затримало керівництво Держпродспоживслужби Харківської області. Посадовці тривало вимагали з місцевих підприємців хабарі для безперешкодної діяльності.