UA / RU
Підтримати ZN.ua

Каспійська флотилія ворога поповнилася ракетним корветом "Амур", який є носієм "Калібрів"

Це означає посилення спроможностей ворога завдавати далекобійні ракетні удари по Україні

У стрій Каспійської флотилії ВМФ РФ 26 серпня 2024 року був введений ракетний корвет "Амур", який який наприкінці квітня 2024 року окупанти вивели із Чорного до Каспійського моря і який є носієм КР "Калибр".

Це означає посилення спроможностей ворога завдавати далекобійні ракетні удари по Україні. Зараз Каспійська флотилія ВМФ РФ має в своєму складі  чотири носії ракет "Калибр" сумарним залпом в 32 одиниці.

Про це повідомляє Defense Express.

Читайте також: У ВМС розповіли, наскільки зараз ефективні російські ракети "Калібр"

 Як зазначає видання, "Амур" належить до проєкту 22800 "Каракурт". У росіян було чотири такі кораблі: "Аскольд", "Амур", "Циклон", і "Туча". "Циклон", який було взято на озброєння російської армії влітку 2023-го, ЗСУ знищили у травні 2024. Раніше, у листопаді  2023, було уражено "Аскольд" - прямо на корабельні верфі заводу "Залив" в окупованому Криму – на той час його навіть не ввели в експлуатацію.

Після цього "Амур" і "Туча" були відведені у Каспійське море.

Перше повідомлення про переведення в Каспійське море носіїв "Калібрів" під назвами "Амур" й "Туча" було наприкінці квітня 2024 року. А вже на початку наступного місяця з’явився супутниковий знімок акваторії військово-морської бази в Каспійську, де було помічено один із двох згаданих вище кораблів.

Читайте також: Отримав значні ушкодження: опублікували фото російського ракетоносія "Аскольд"

Нагадаємо, які характеристики мають кораблі проекту 22800 "Каракурт":

водозаміщення повне – 870 тонн;
довжина та ширина корпусу – 67 та 11 метрів відповідно;
швидкість та дальність ходу – 30 вузлів повна та 2500 миль відповідно;
екіпаж та показник автономності – 39 осіб та 15 діб відповідно;
набір озброєння – одна 76-мм артустановка, вісім пускових під ракети "Калібр" або "Онікс", морський комплекс ППО "Панцир-МЕ".