UA / RU
Підтримати ZN.ua

Касьянов: У світі не існує ракето-дронів. "Паляниця" — чергова крилата ракета вартістю 160 тисяч доларів

Її аналог — Фау-1, перша у світі серійна КР. 

Президент Володимир Зеленський розповів, що 24 серпня, на День Незалежності, Україна вперше застосувала нову вітчизняну розробку — ракету-дрон "Паляниця". Та офіцер ЗСУ та експерт в галузі БпЛА Юрій Касьянов на своїй сторінці у Facebook наголосив, що такого озброєння не існує і ніколи не існувало, а те, що винайшли в нашій країні — не що інше, як крилата ракета.

Прототип "Паляниці" першими винайшли німці, створивши так званий "літак-снаряд" Фау-1, який вони використовували під час Другої світової війни. Ця перша у світі серійна КР мала реактивний двигун, автопілот, стартувала з катапульти, летіла на дальність 280 км (згодом вона зросла до 500 км) і несла бойову частину вагою від 500 кг до 1 тонни. Вартість Фау-1 була низькою — приблизно 160 тисяч доларів на сьогодні, що цілком притомна ціна для крилатої ракети. 

"Дуже тонка грань між літаками-дронами і крилатими ракетами — постав на літак реактивний двигун, і ось тобі вже крилата ракета або "ракета-дрон", — наголосив Касьянов. 

Такі ракети, якщо порівнювати їх з дронами-камікадзе, мають високу швидкість, супротивник може не встигнути вжити заходів протидії. Також вони можуть нести більш потужну бойову частину, їх складніше збити, а кулеметні ловці БпЛА у такому випадку є малоефективними. 

До недоліків Касьянов відніс те, що цю ракету можна ліквідувати зенітною ракетою з тепловою головкою наведення, а також складність конструкції та вартість. За даними очільника Мінцифри Михайла Федорова, ціна "Паляниці" становить менш як 1 млн доларів. Та Касьянов називає не просто меншу, а в рази меншу вартість — 160 тисяч доларів. Він пояснив, як дійшов такого висновку:

"Накинемо ще тисяч двадцять на вартість робіт, оренду приміщень, компенсацію вартості розробки і приплюсуємо законні 25% прибутковості, встановлені державою", — підсумував Касьянов, додаючи, що в кінцевому результаті виходить 160 тисяч доларів.