UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід уважно стежить за ситуацією в Росії

У РФ триває протистояння між ватажком вагнерівців та офіційною верхівкою. 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що уважно стежить за ситуацією в Росії. Про це повідомляє CNN.

"Президент уважно стежить за ситуацією. Ми залишаємося зосередженими на підтримці України", - заявили в Єлисейському палаці.

Президент Польщі Анджей Дуда також повідомив, що стежить за ситуацією "на постійній основі".

"У зв'язку з ситуацією в Росії ми провели сьогодні вранці консультації з прем'єр-міністром і Міністерством національної оборони, а також з союзниками. Перебіг подій за нашим східним кордоном відстежується на постійній основі", - написав Дуда у Twitter.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що безпекові структури країни стежать за подіями у РФ.

“Ми уважно стежимо за розвитком подій у Росії, відповідальні державні органи наразі оцінюють ситуацію та необхідні додаткові заходи безпеки. Враховуючи останні події в Росії, я знову закликаю громадян Латвії не відвідувати Росію та Білорусь, а тих, хто там перебуває, покинути ці країни якомога швидше”, - написав він у Twitter

В адміністрації президента Литви Гітанаса Науседи заявили, що на тлі останніх подій у Росії загроза національній безпеці Литви не зросла. Науседа уважно стежить за тим, що відбувається, а відповідальні служби оперативно надають главі держави всю необхідну інформацію. 

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас написала у Twitter, що її країна також стежить за розвитком подій.

“Естонія уважно стежить за розвитком ситуації в Росії та обмінюється інформацією із союзниками. Можу запевнити, що прямої загрози для нашої країни немає. Посилено охорону кордону. Я також закликаю наших людей не їздити в жодну частину Росії”, - йдеться у дописі.

Глава Євроради Шарль Мішель назвав "внутрішнім питанням" останні події в РФ та запевнив у підтримці України.

"Уважно стежимо за розвитком ситуації в Росії. У контакті з європейськими лідерами та партнерами по G7. Очевидно, що це внутрішнє питання Росії. Наша підтримка України президента Зеленського непохитна", - написав він у Twitter.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур спрогнозував, що далі ситуація в РФ буде загострюватися.

"Після короткого звернення Путіна видається очевидним, що ситуація серйозна для Кремля і що існує висока ймовірність ескалації в Росії. Ми слідкуватимемо за розвитком подій разом із нашими союзниками", – написав він у Twitter.

Речник Нацради з безпеки США Адам Годж в коментарі “Голосу Америки” сказав, що Штати стежать за протистояння між російським військовим керівництвом та вагнерівцями, а також консультуватимуться із союзниками та партнерами.

"Ми уважно слідкуємо за ситуацією і перебуваємо в постійному контакті з нашим послом в Москві і продовжуємо внутрішні консультації з країнами-членами", – заявила речниця ЄС із питань міжнародних відносин та безпеки Набіла Массралі.

Тим часом уряд Великої Британії збирає надзвичайне засідання у форматі Cobra, щоб обговорити ситуацію в РФ. Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак закликав сторони відповідально поставитись до захисту цивільного населення.

Прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні сказала, що уважно стежить за подіями, які показують, що напад РФ на Україну викликає нестабільність усередині Росії.

В уряді Німеччини також уважно стежать за ситуацією. 

Речниця НАТО Оана Лунгеску сказала, що Альянс "моніторить ситуацію" в Росії.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц найближчим часом не планує виступати із заявою щодо подій у Росії. Про це повідомляє Der Spiegel.

Анонімний представник німецького уряду повідомив, що Шольца постійно інформують про ситуацію в Росії.

"Ситуація залишається досить динамічною. У зв'язку з цим ми дуже уважно стежимо за нею, а також координуємо дії з нашими найближчими союзниками", - сказав він.

Читайте також: Бунт Пригожина: зростання курсу валют та паніка на фондовому ринку РФ

Увечері 23 червня ватажок ПВК "Вагнера" Євгєній Прігожин оголосив війну Міноборони РФ, звинувативши регулярну армію в ударах по таборах вагнерівців. У відповідь на це відомство Сєргєя Шойгу офіційно заявило, що Прігожин  став організатором збройного заколоту. Міноборони РФ закликало вагнерівців та представників інших силових відомств не реагувати на заклики Прігожина. За даними росЗМІ, у Кремлі не виключають можливість збройного переворотуНаразі відомо, що колони з 25 тисяч вагнерівців рухаються кількома містами Росії у бік Москви. 

Чи є протистояння вагнерівців із військовими, Прігожина з Шойгу та губернаторами початком російської смути? Про це — у статті Володимира Кравченка "Провісник російської смути: навіщо Прігожину протистояння всередині еліти?".