UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС запровадив нові санкції проти Білорусі, яка допомагала Росії обходити обмеження

Розширено заборонену на експорт до Білорусі низки технологій подвійного призначення

Третього серпня Рада ЄС ухвалила рішення про нові санкції щодо Білорусі у відповідь на участь країни у вторгненні Росії в Україну. У Єврокомісії, коментуючи рішення, зазначили, що нові обмежувальні заходи «допоможуть гарантувати, що російські санкції не можна буде обійти через Білорусь».

«Заходи розширюють заборону на експорт до Білорусі низки високочутливих товарів і технологій, які сприяють військовому і технологічному посиленню Білорусі. Рада також вводить додаткову заборону на експорт вогнепальної зброї та боєприпасів, а також товарів і технологій, придатних для використання в авіації та космічній галузі», – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Читайте також: ISW: Іран продовжує будівництво заводів з виробництва БПЛА в Білорусі та РФ

Також у Єврокомісії заявили, що санкції ЄС проти Росії «доводять свою ефективність» та обмежують можливості Росії вести війну проти України, в тому числі «виробляти нову зброю та ремонтувати наявну», а також «перешкоджають транспортуванню матеріалів».

«ЄС продовжує слідкувати за тим, щоб його санкції не впливали на експорт енергоносіїв та агропродовольства з Росії до третіх країн», – зазначили у Єврокомісії.

Ці санкції Рада ЄС запровадила у прискореному порядку і вони не вплинуть на решту пропозицій, які розглядаються у ЄС щодо Білорусі. Нагадаємо, що планувалося не лише обмежити експорт товарів подвійного призначення до Білорусі, а й запровадити санкції проти 38 фізичних і трьох юридичних осіб. 

Читайте також: Науседа: "Вагнерівці" у Білорусі становлять для Литви серйозну загрозу

Наразі у ЄС намагаються синхронізувати санкції проти Білорусі із санкціями проти Російської Федерації. На цьому підході наполягають Польща та Литва, які зараз зіштовхнулися з ескалацією на кордоні з Білоруссю.