UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС планує виділити мільярд євро на гаубичні снаряди для України – Politico

Через виснажливі гаубичні битви з росіянами на сході, зокрема біля Бахмута, ЗСУ вкрай необхідні артилерійські боєприпаси.

У новому плані військової підтримки України Європейський Союз запропонує виділити 1 мільярд євро спеціально на боєприпаси, зокрема на 155-мм артилерійські снаряди. Про це пише POLITICO з посиланням на документ, з яким ознайомились журналісти видання. 

Читайте також: Необхідно прискорити військову допомогу Україні та збільшити виробництво 155-мм снарядів – голова ЄК

ЄС допомагає Україні постачати зброю через позабюджетний міжурядовий фонд під назвою European Peace Facility, який використовується для відшкодування країнам, які експортують зброю в Україну. Наразі фонд виплатив 3,6 мільярда євро військової допомоги Україні, а країни-члени ухвалили рішення в грудні минулого року збільшити фінансування на 2 мільярди євро в 2023 році.

На сьогоднішній день потреби у видатках були визначені нечітко, але зараз ЄС робить великий акцент на артилерійські боєприпаси, оскільки українські сили ведуть виснажливі гаубичні битви з росіянами на сході, навколо таких міст, як Бахмут.

Згідно з документом ЄС, розробленим дипломатичною службою блоку, Європейською комісією та Європейським оборонним агентством, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель має намір запропонувати «надзвичайний пакет підтримки» в розмірі 1 мільярд євро, зосереджений на доставці боєприпасів.

Читайте також: Боррель розкритикував позицію Китаю щодо мирного врегулювання в Україні

У документі говориться, що надзвичайний 1 мільярд євро має бути зосереджений на боєприпасах — «зокрема, калібру 155 мм» — щойно 2 мільярди євро поповнять Європейський фонд миру «введено в дію». Це означає, що половина цьогорічного поповнення має бути присвячена боєприпасам, головним чином снарядам, за словами чиновника ЄС.

Документ ЄС також передбачає нарощування європейського промислового виробництва, яке відчуває напруження для виробництва боєприпасів у темпах, яких вимагає війна.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, чи є рішення про виведення військ із Бахмута

У пропозиції йдеться про «сприятливу ставку відшкодування, наприклад, до 90% … враховуючи надзвичайну терміновість і виснаження запасів держав-членів».

Такий високий показник міг би заспокоїти країни-члени, які надають велику військову допомогу. Коли рівень відшкодування минулого року впав нижче 50 відсотків , це створило проблеми для деяких країн ЄС, зокрема для Польщі, одного з найбільших донорів зброї ЄС для України.

Читайте також: Польща замовила 1400 новітніх БМП

Пропозиція щодо фінансування також передбачає можливий вихід, посилаючись на «добровільні фінансові внески» для країн, які не беруть участі, наприклад Австрії, яка є нейтральною; або які не бажають надавати зброю, наприклад Угорщина.

У ньому наголошується, що конкретні правові обмеження певних країн «будуть взяті до уваги», згадуючи також про можливість «конструктивно утримуватися від заходів смертельної допомоги».