UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС готує план фінансової підтримки України на кілька років – FT

Раніше Єврокомісію критикували за безсистемність підтримки Києва.

Брюссель розробляє чотирирічний план стабільної фінансової підтримки України в розмірі десятків мільярдів євро, пише Financial Times.

Якщо угода отримає схвалення всіх країн-членів, що навряд чи буде легко, гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, розширюючи нинішній пакет макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 18 млрд євро. Кошти ЄС також можуть бути спрямовані на допомогу Україні в оплаті першочергових невідкладних відновлювальних робіт, які лише цього року оцінюються в $14 млрд.

План фінансування, який може спричинити випуск нових боргових зобов'язань, здійснюється на тлі перегляду багаторічного бюджету ЄС, який розрахований на період з 2021 по 2027 рік і був сильно виснажений війною та пов'язаним з нею напливом біженців, а також високою інфляцією.

Читайте також: В Україну необхідно надіслати війська НАТО – Тензер

Пропозиції Єврокомісії можуть бути готові вже цього місяця – можливо, до початку конференції з відновлення України, запланованої у Лондоні на 21-22 червня.

Офіційні особи сподіваються, що, запропонувавши довгострокове фінансування, ЄС може підштовхнути США запропонувати свою власну багаторічну допомогу. Це особливо важливо, враховуючи зростаючу невизначеність політичної ситуації у Вашингтоні, оскільки наближаються вибори наступного року і частина Республіканської партії починає виявляти занепокоєння масштабами допомоги США Україні.

Раніше повідомлялося, що Європарламент схвалив план щодо забезпечення України додатковими боєприпасами.