UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яким буде контрнаступ? Френк Ледвідж про ефект неочікуваності, хитрощі та високоточні удари ЗСУ

У росіян дійсно багато живої сили, але вона низької якості. До того ж окупанти досі не розуміються, для чого вони воюють та ризикують життям. 

Ексофіцер британської військової розвідки, викладач воєнної стратегії та права у Портсмутському університеті Френк Ледвідж відзначив, що  Сили оборони знають про кожне російське оборонне укріплення на полі бою завдяки українській та іноземній розвідкам. Під час інтерв'ю NV він зауважив, що ЗСУ все ще не використали під час контрнаступу свої основні сили, тож у них є фактор несподіваності, що може стати значною перевагою. 

На його думку, Україна отримуватиме ініціативу у кожній з операцій, з яких складатиметься контрнаступ. Це стосуватиметься того, куди та якими силами буде завдано удару, пояснив Ледвідж. Тож можливо, що окупантам доведеться розгортати та передислоковувати свої війська, які постійно стикатимуться із невизначеністю, хитрощами та обманом.

Аналітик зауважує, що перевага у вигляді фортифікаційних укріплень буде для росіян тимчасовою і, можливо, в майбутньому обмежить їх здатність маневрувати.

"Кожен квадратний сантиметр їхніх укріплень нанесено на карту, — зазначає ексрозвідник. — Тож, думаю, жоден російський солдат не застрахований від високоточного удару". 

Ледвідж погоджується з тим, що у росіян є більше людського ресурсу, проте він низької якості. Також в окупантів нижчий рівень підготовки та гірша техніка, якщо порівнювати з ЗСУ.

"Та найголовніше, що більшість цих молодих росіян, думаю, зовсім не розуміють, що вони там роблять, і їм буде важко відповісти на ключове запитання: навіщо я воюю та ризикую життям? — підкреслює експерт. — Українські військові такої проблеми не мають, і це надзвичайно важливо, адже це основа бойового духу, людського фактору на війні".

Читайте також: Володимир Зеленський обговорив ситуацію на фронті з главами урядів Данії та Нідерландів

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, коментуючи питання контрнаступу захисників, відзначив, що немає таких фортифікацій чи резервів у Росії, які зупинять Сили оборони. Він констатував, що наші військові продовжують протистояти штурмам і посиленим атакам окупантів. Тим часом у Міноборони попереджають, що ця операція не буде такою ж швидкою, як харківська, тож українцям потрібно налаштуватися на жорсткий двобій.