UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни кажуть, що захопили Сєверне і ледь не половину Первомайського – ISW не певен, що їм це вдалося: карта

Війська РФ не збираються переходити під Авдіївкою в оборону і перекидати сили звідси на інші напрямки.

На авдіївському напрямку росіяни захопили Сєверне та окупували близько 40 відсотків Первомайського. Такі заяви російських військових оглядачів навів у черговому своєму звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

При цьому дослідники кажуть, що не бачили візуального підтвердження цих досягнень. Геолокаційні кадри, опубліковані 22 лютого, мовляв, свідчать лише про те, що російські війська просунулися в полі на захід від Авдіївського коксохімічного заводу на півночі Авдіївки.

Avdiivka and Donetsk City Battle Map Draft February 22, 2024.png (3.79 MB)

В решті випадків вони фіксують лише позиційні бої практично вздовж всієї лінії фронту на околицях вже окупованої Авдіївки.

Читайте також: Зеленський провів Ставку: сторони обговорили ситуацію у районі Авдіївки та Кринок

Український військовий оглядач Богдан Мирошников поінформував у Telegram, що росіяни активізувалися в авдіївській операційній зоні: «Ні про яку стабілізацію не йдеться взагалі. Після кількох днів передишки та закріплення в Авдіївці, ворог очікувано поліз в атаку. Напрямки Орлівки, Сєвєрного, Невельського, Первомайського та Ласточкиного у зоні підвищеного ризику». 

Читайте також: Росії бракує боєздатності, аби продовжити наступ на авдіївському напрямку — розвідка Британії

Мирошников вважає, що така активність росіян чітко сигналізує про те, що вони не збираються переходити тут в оборону і перекидати сили з-під Авдіївки на інші напрямки.

Раніше речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій припустив, що росіяни на авдіївському напрямку прагнуть досягти певних результатів до"червоних дат" у лютому – «пов’язаних з 23 лютого і трагічної для всіх нас датою 24 лютого».