UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як РФ маневрує в спробах завадити перекиданню ЗСУ на критичні ділянки фронту – огляд ISW

Днями окупанти розпочали локалізовані наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області та на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області. В Інституті вивчення війни вважають, що, ймовірно, вони мають на меті відвести українські сили від району Роботине. 

Читайте також: Тарнавський розповів, де ЗСУ мають успіх у Запорізькій області: карта

Російські війська активізували наступальні дії на північний захід від Авдіївки в районі Очеретиного, Тоненького, Бердичів (н.п. на Донеччині) і на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне-Опитне. Російські сили також атакували на південний захід від Оріхова на лінії П'ятихатки-Жереб'янки, і російські так звані військові оглядачі стверджували, що війська РФ просунулися в цьому районі на два кілометри.

Водночас український Генштаб підтвердив, що до трьох російських батальйонів здійснили атаку в напрямку Авдіївки, і хоча ISW має кадри боїв у цьому районі, але про підтвердження цих російських просувань на момент написання цього огляду нема. 

Читайте також: Російські війська посилюють мінування в районі Роботине-Вербове – карта

 Російські "оглядачі" здебільшого описують операції в районі Авдіївки як значну наступальну операцію з метою оточення угруповання українських військ в Авдіївці та захоплення міста.

 Успішне оточення Авдіївки, один із найбільш укріплених районів лінії фронту в Донецькій області, ймовірно, вимагатиме більше сил, ніж Росія зараз виділяє для зусиль Авдіївка-Донецьк. Окупанти здебільшого розгорнули нерегулярні сили вздовж цієї лінії фронту, насамперед елементи 1-го армійського корпусу "Донецької Народної Республіки" (т.зв. ДНР) та додаткові добровольчі формування, які значною мірою постраждали від поганої та жорстокої напруженості у відносинах з регулярними російськими частинами.

 ISW не помітив жодного нещодавнього розгортання російських сил на цій лінії.

Хоч за останні півтора роки війни російські війська також проводили жорсткі наступальні операції для відносно мінімальних територіальних здобутків поблизу Авдіївки. 

Читайте також: Штупун розповів, чому війська РФ не полишають спроб захопити Авдіївку та Мар’їнку: карта

Посилення російських наступальних операцій в районі Авдіївки та Жереб’янок збігається з іншими локалізованими наступальними зусиллями в Луганській області та на сході Запорізької області. Всі вони, ймовірно, спрямовані на фіксацію українських сил і перешкоджання українському командуванню перекидати резерви на критичні ділянки фронту в західній Запорізькій області.

 Протягом останніх кількох тижнів українські офіційні особи зробили низку заяв з цього приводу, зокрема зазначивши, що російські атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк мають на меті перешкодити українцям перекинути сили до Запорізької області.