UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Я аж крикнула "Саша!"»: мати Олександра Мацієвського впізнала свого сина на відео росіян з його розстрілом

Тіло героя уже повернули додому і провели поховання.

На відео, де російські військові розстрілюють українського військовослужбовця, жителька Ніжина Параска Демчук впізнала свого сина Олександра Мацієвського. З жінкою поспілкувалися журналісти «Суспільного».

Ще 30 грудня 42-річний Олександр і четверо його побратимів були на завданні біля Соледару, з якого ніхто не повернувся. Обставини його загибелі були невідомі аж до публікації в інтернеті цього відео.

Читайте також: Розстріл полоненого на камеру: після ідентифікації чоловікові нададуть звання Героя України посмертно

«Я ніч не спала, воно мені мерещиться. Але якась легкість з'явилась та якийсь промінчик, що я побачила, як загинув мій син. І це так важко, але я, правда, наче побачила характер мого сина, такого стійкого, незламного, бо він сказав: "Мама, я в полон ніколи не здамся". Він навіть вночі повторяв ось це: "Слава Україні" Він настільки був бойовий, настільки сміливий і безстрашний, що я вам передати не можу"», – сказала Параска Демчук.

За посадою Олександр був снайпером, але в тому бою він був з автоматом, каже його командир підрозділу, якого також звати Олександр. На відео військовослужбовець вже без амуніції та бронежилету, біля виритої в землі ями. Він додав, що немає жодного сумніву у тому, що на відео саме Мацієвський.

Під час одного з обмінів його тіло уже повернули в Україну. У довідці про причину смерті вказано, що загинув чоловік від поранення внаслідок дії вогнепальної зброї.

Читайте також: "Слава Україні" звучатиме завжди – Зеленський відреагував на розстріл полоненого бійця

«Я знайшла в собі сили й подивилася це відео і я порівнювала. Коли я була на упізнанні тіла, то з плеча дві дірки пробиті в серце, з другого плеча пробиті дві, у правому боку дірка, а голова була провалена. Лиця не було, була тільки ця брова і в нього навіть наклейка там. Його груди, його фігуру, руки я впізнала», – сказала мати героя.

Поховали Олександра Мацієвського 14 лютого у Ніжині.

Нагадаємо, 7 березня 30-та окрема механізована бригада імені князя Острозького повідомила, що, за попередніми даними, на відео розстрілу окупантами українського військового, ймовірно, військовослужбовець їхньої бригади Тимофій Шадура, який зник безвісти після бою в районі Бахмута 3 лютого.