UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізоляція завдає шкоди російській науці: у британській розвідці оцінили наслідки війни проти України для РФ

За рік Російська академія наук опустилася на 23 місця

Ізоляція після початку повномасштабної війни Росії проти України значно нашкодила науці країни-терористки. Багато університетів закрили програми навчання, які можуть вважатися підривними для Кремля, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

Після повномасштабного вторгнення в Україну адміністрація президента Росії взяла під контроль університети. Вона ввела обов'язковий курс з основ російської державності та звільнила деяких учених, які критикували війну.

У нещодавній статті у "Ведомостях" повідомлялося про опитування 500 найбільших науково-дослідних інститутів світу, проведене журналом Nature. За останні 12 місяців Російська академія наук опустилася на 23 місця з 71-го на 94-те. Московський державний університет (МДУ) також опустився в рейтингу і тепер перебуває на 420-му місці.

Читайте також: Британська розвідка пояснила, навіщо росіяни будують нову інфраструктуру на окупованих територіях

Британська розвідка повідомляє, що дискусії на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі, який відбувся наприкінці червня, пропагували більш мракобісний підхід до освіти. Деякі учасники критикували ідею вивчення іноземних мов і підтримували заміну "антидержавних" підручників.

Вчена рада приватного Європейського університету в Санкт-Петербурзі 19 червня ухвалила рішення про закриття факультету політичних наук. У 2016 році університет позбавили ліцензії після скарги депутата Держдуми Віталія Мілонова, який заперечував проти відкриття Центру гендерних досліджень. Він стверджував, що такі дослідження можна використовувати для підготовки прихильників кольорової революції.

Університет звернувся до "президента" РФ Владіміра Путіна з проханням втрутитися, і йому повернули ліцензію. Однак у 2023 році навчальний заклад перебував під слідством щодо "екстремізму" — терміну, який російська влада використовує для опису будь-якої діяльності, критичної стосовно Кремля.

Європейський університет став центром академічної свободи і подразником для влади після повернення Путіна на пост президента у 2012 році та вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Міністерство оборони Британії зазначає, що це стало приводом для ще більшого авторитаризму в країні.

Нагадаємо, раніше британська розвідка заявила, що росіяни підвищили податки у себе в країні через зростаючі потреби у фінансуванні агресії проти України. Проте такі дії Кремля обмежать інвестиції в державі-агресорі, вважають розвідники.