UA / RU
Підтримати ZN.ua

Імовірне захоплення Вугледара не створює переваг для РФ – ISW  

Російські війська два з половиною роки намагались захопити місто.

Російські війська, ймовірно,  частково захопили Вугледар 1 жовтня, однак це навряд дасть їм стратегічну перевагу в найближчому майбутньому, пише Інститут вивчення війни.

«На відео з геолокацією, опублікованому 30 вересня та 1 жовтня, видно, як російські війська вивішують російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, а російські блогери стверджували 1 жовтня, що російські війська захопили поселення», - йдеться у звіті.

В Збройних силах України зазначили, що не отримували наказ виходити з міста і воно не повністю контролюється ворогом, однак російські ресурси пишуть принаймні про кілька бригад, які залучені до захоплення міста –  мова йде про підрозділи російської 40-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот), 36-ї мотострілецької бригади, 5-ї танкової бригади та 37-ї мотострілецької бригади, 430-го мотострілецького полку та 14-ї бригади спецназу ГРУ РФ.

Читайте також: На Покровському напрямку окупанти розстріляли 16 українських військових – Офіс генпрокурора

При цьому аналітики зазначають, що захоплення Вугледара Росією відбулося після серії невдалих штурмів із високими втратами впродовж двох з половиною років. У жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року Росія здійснила принаймні два великих наступи на Вугледар, обидва з яких призвели до великих втрат особового складу та військової техніки.

Водночас деякі російські джерела висловили сумніви, що російські війська зможуть швидко просунутися вперед і досягти значущих в оперативному відношенні проривів відразу після захоплення Вугледара.

Раніше ISW оцінювало, що захоплення Вугледара Росією навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, здебільшого тому, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом і тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара, ще до жовтня,

Читайте також: Битва за Донбас: довгоочікувана стабілізація чи черговий виток протистояння?

В ISW  також зазначають, що місто знаходиться приблизно в 30 кілометрах на південь від нинішніх основних скупчень російських військ на рокровському напрямку, тому російській армії доведеться маневрувати через 30 кілометрів відкритої місцевості, щоб суттєво підтримувати наступальні операції на південний схід від Покровська.

Радник голови окупаційної адміністрації в Донецькій області  Ігор Кімаковський нещодавно зазначав, що ґрунтова дорога, якою українські сили могли відійти з Вугледара, незабаром стане непридатною для використання через багнюку, і цілком імовірно, що російські сили застрянуть на одній точці.

Вугледар став місцем найзапекліших боїв на Донбасі восени 2024 року. Вже понад місяць росіяни штурмують місто, яке два з половиною роки було передовим рубежем оборони Донеччини. Із огляду на численні проблеми та прорахунки ворог стає дедалі ближче до повної окупації міста та виходу до Курахового з півдня. Чому так сталося та хто в цьому винен розбирався Віталій Кононученко в статті "Вугледар. Перші висновки".