UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ілюзія «шахеда» - що іще вигадали росіяни, аби ефективніше бити по Україні з повітря: експерт

Дешеві фальш-цілі виснажують українську ППО.

Росіяни розпочали використовувати імітатори ударних БпЛА, які шкодять роботі нашої ППО, виснажуючи її можливості. Про це в ефірі телеканалу «Київ» розповів військовий експерт, засновник Благодійного Фонду "Закриємо небо України", генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

Він каже, що спрощені безпілотники формують ілюзію повітряної цілі для того, щоб перевантажувати системи ППО. Вони імітують справжній засіб повітряного нападу, проте таким не є. Вони простіші, дешевші і самі по собі особливої загрози не становлять. Але при масовому застосуванні вони перевантажують повітряну оборону, яка при цьому втрачає можливість ефективно збивати реальні загрози.

Читайте також: Над якою українською розробкою у нас насміхалися, доки росіяни не розпочали з її допомогою збивати наші дрони

Ігор Романенко каже, що наразі йдеться про «шахеди» - саме їх росіяни спробували імітувати під час нещодавніх повітряних атак. Ці повітряні напади особливо масовими не були: вчора росіяни запустили по Україні усього 19 безпілотників, вісім з яких, ймовірно, були обманками. Сьогодні агресори запустили тільки п’ять дронів, один з яких, схоже, був фальш-ціллю.

Можна припустити, що росіяни наразі лише випробовують новий засіб, перш ніж вдатися до масованого його застосування.

Перше враження – обманки є багаторазовими. Вчора вони зникли з повітряного простору України в невідомому напрямку, сьогодні один із безпілотників «втік» до Білорусі.

Читайте також: В ніч проти 27 серпня Повітряні Сили ЗСУ знищили чотири крилаті ракети, ще чотири виявилися імітацією – ПС

Багаторазова обманка може бути економічно вигіднішою і до того ж вона обмежує можливості обстежень, які дозволили б відрізняти фальшиві ударні дрони від справжніх.

Раніше повідомлялося, що у ніч проти 12 липня під час повітряних атак на Україну ППО збила 11 із 19 дронів, частина з яких зникла дивним чином.