UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гуменюк пояснила нетипові пуски ракет "Калібр" із моря

РФ почала менше атакували Україну крилатими ракетами з ракетоносіїв.

Речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк зазначила, що у 2024 році війська РФ двічі випускали по Україні "Калібри" з моря (2 січня та 7 лютого). Ці пуски були нетиповими — обидва рази окупанти випускали по три ракети.

 "Це досить нетипово, можу зауважити, тому що непарне число. Перший раз старт був, вірогідніше за все, з надводного ракетоносія, а другий з підводного. При тому, що під час самої атаки він не знаходився на бойовому чергуванні, а вже в ході розвитку подій був виведений, підступно так, на пускові рубежі", - розповіла речниця  в ефірі Київ24.

Читайте також: Росія вивела у Чорне море носій "Калібрів"

За її словами, пуск трьох ракет може означати, що в окупантів щось не спрацювало і одна з них заклинила або не вийшла. Гуменюк зазначила, що це свідчить про зношення ракетоносіїв. Війська РФ залежать від інфраструктурних об'єктів в тимчасово окупованому Севастополі, де вони  завантажують "Калібри" та обслуговують свої установки для пусків ракет.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький повідомив, що Росія за місяць може виготовляти близько п’ятдесяти високоточних ракет: двадцять із них типу "Калібр", а тридцять − Х-101.