UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гуманітарна допомога Україні скорочується, в той час як потреба в ній зростає — ООН

Від скорочення підтримки страждатимуть найбільш вразливі категорії громадян.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Гуманітарна допомога Українській державі скорочується, тоді як потреби країни зростають уже понад два роки, заявила представниця Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг. Наразі, за її словами, підтримка стає менш передбачуваною та більш рідшою, передає "Голос Америки".

"Ресурсів для надання гуманітарної допомоги набагато менше, тому що гуманітарні потреби у зв'язку з цими подіями [російською агресією проти України] фактично зростають… Саме найбільш вразливі верстви населення страждатимуть від скорочення фінансування та підтримки», - заявила вона.

За її словами, конфлікт перетворюється на "ультрамарафон", а грошова та гуманітарна допомога стає менш частою та більш непередбачуваною. Вона загострила увагу на ситуації в Харківській області, де наступ росіян залишив людей без елементарних речей, таких як електрика та водопостачання.

Ліндхольм Біллінг заявила, що станом на 19 травня з прикордонних районів виїхало близько 10 300 осіб, а сама евакуація ще триває. Вона зазначила, що біля кордону з Росією наразі живуть, як правило, люди похилого віку. У багатьох просто немає ресурсів чи можливостей, щоб розпочати нове життя в центральній частині країни.

Раніше Моніторингова місія ООН з прав людини порахувала втрати серед цивільного населення внаслідок російської агресії. Згідно з їхніми даними, у квітні 2024 року в Україні загинули 129 цивільних осіб, а 574 отримали поранення. Усього ж від початку повномасштабного вторгнення загинули щонайменше 32 100 громадян.