UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грошове забезпечення: як його отримати рідним військових, які зникли безвісти

Для цього треба надати певні документи.

Через війну, яку розпочала Росія проти України, трапляються випадки, коли військові перестають виходити на зв’язок з рідними і вважаються зниклими безвісти. Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, як їх сім’ям оформити грошове забезпечення.

Читайте також: Загальна мобілізація: як отримати військовий квиток

Вони пояснили, що зниклі безвісті військовослужбовці — це учасники війни, які мають право на соціальний захист від держави. За такими військовими, зокрема, зберігається грошове забезпечення. Отримати інші виплати від держави можуть і члени родини зниклого безвісті.

Щоб оформити виплати, члену сім’ї потрібно подати заяву на ім’я командира військової частини.

Щоб оформити грошове забезпечення зниклого безвісти військовослужбовця, рідним необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Бланк заяви можна отримати безпосередньо в ТЦК та СП або ж у регіонального координатора Уповноваженого зі зниклих безвісти.

При собі необхідно мати:

Також можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сім’ї. Для цього потрібен витяг із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Витяги надає Департамент інформатизації МВС України.

Для отримання витягу необхідно:

Дані перевіряються впродовж 30 календарних днів. Витяг надсилається на вказану в заяві електронну адресу або ж на зворотну поштову адресу. Включення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин.

У кількох областях територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) відмовлялися видавати посвідчення сім’ям зниклих безвісти без надання додаткових документів. Нагадаємо, що планує змінити уряд.