UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Міноборони Німеччини закликав країни Індо-Тихоокеанського регіону зайняти чітку позицію щодо війни РФ проти України

За його словами, для Берліна вторгнення РФ в Україну стало «поворотним пунктом» у зовнішній політиці.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав держави Індо-Тихоокеанського регіону зайняти чітку позицію проти атак на міжнародну безпекову архітектуру, таких як війна РФ проти України. Про це повідомляє DW.

Пісторіус виступив перед представниками понад 40 держав на міжнародному форумі з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла» у Сінгапурі.

«Це неймовірно небезпечно для всього світу. Якщо Росія переможе, сигнал ревізіоністським державам у світі полягатиме в тому, що агресія і неспровоковане застосування військової сили є прийнятними і можуть бути успішними», - сказав глава Міноборони Німеччини, додавши, що це стосується й Індо-Тихоокеанського регіону.

Пісторіус також подякував багатьом державам регіону, які виступили з чіткими заявами про те, що міжнародна спільнота не приймає незаконної війни РФ.

Читайте також: Німеччина постачатиме Україні бронетранспортери TPz1 Fuchs — ЗМІ

За його словами, для Німеччини вторгнення військ РФ в Україну стало історичним поворотним пунктом у зовнішній політиці та політиці безпеці.

«Ми зобов'язуємося прийняти велику відповідальність за власну безпеку та безпеку наших союзників і партнерів», - сказав міністр.

Зокрема, він пояснив, що йдеться про переосмислення політики експорту озброєнь, особливо щодо підтримки країн-партнерів у їхньому законному праві на самооборону.

Пісторіус закликав до захисту міжнародного порядку, заснованого на правилах та верховенстві закону.

За його словами, це включає право на вільне судноплавство. Берлін готовий підтримати всі двосторонні або багатосторонні заходи зі зміцнення довіри. Крім того, Пісторіус вказав на необхідність обміну даними та спостереження за військовими навчаннями, а також оглядів військових об'єктів та угод про контроль над озброєннями.

«Нам необхідне верховенство закону, а не право найсильнішого», - наголосив він.

Читайте також: Шольц: Німеччина зробить свій внесок у гарантії безпеки для України

Раніше повідомлялося, що міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто запропонував «мирний план» щодо війни РФ проти України. Зокрема, Субіанто закликав до створення демілітаризованої зони та проведення референдуму ООН на території, яку він назвав спірною.

В українському Міністерстві закордонних справ прокоментували запропонований Індонезією план, наголосивши, що єдиний сценарій довготривалого миру передбачає виведення військ РФ та відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.