UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокурор назвав цифру, скільки українських військових зазнали тортур у російському полоні

Окупанти створили систему з 25 таборів утримання українських полонених.

Офіс генерального прокурора розслідує факти жорстокого поводження з українськими військовополоненими та встановлює причетних до вбивств та катувань українських військових. Вже встановлено 2200 потерпілих від тортур та нелюдського поводження, повідомив генпрокурор Андрій Костін.

Серед потерпілих понад 500 осіб повідомили про застосування насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом.

За даними прокуратури, окупанти створили систему з 25 таборів утримання українських полонених. Вони розташовані у 15 регіонах Росії.

Читайте також: Опитування: Майже половина росіян вважають катування людей допустимим. Особливо у "виняткових випадках"

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні вже зареєстровано понад 450 справ щодо жорстокого поводження з військовополоненими. Також правоохоронці розслідують магістральне провадження щодо злочинів проти українських полонених. Слідство вже встановило 12 підозрюваних.

Ще 27 кримінальних проваджень. за словами Костіна, правоохоронці розслідують за фактами страти 61 українського полоненого. У цих справах вже повідомлено про підозру чотирьом російським військовим. Обвинувальні акти щодо двох осіб скеровано до суду. Суд вже виніс один вирок. 

Нагадаємо, 3 червня прокуратура розпочала провадження щодо жорстокого поводження росіян з українськими  військовополоненими на харківському напрямку. Напередодні відео зі знущаннями з українських захисників, захоплених у полон російськими вбивцями, з’явилося в мережі.