UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Геноцид російської артилерії" ЗСУ влаштували, але до "Бурі в пустелі" ще далеко – історик про контрнаступ

Росіяни нав’язали нам битви в стилі Першої-Другої світових воєн  

Нинішнє становище на фронті складне, українцям варто з пересторогою ставитися до надміру переможних реляцій. Бо успіхи є як із боку Києва, так і з боку росіян, зокрема на Харківщині, зазначає історик та військовий Роман Пономаренко і так окреслює ситуацію: 

Читайте також: Контрнаступ і "зернові удари" Росії виводять війну на нову фазу – Bloomberg

"Так, ми продовжуємо тиснути на декількох ділянках фронту, проте якийсь рішучий успіх нараз не проглядається. Прорвати ешелоновану російську оборону, над якою у нас багато глузували в епоху «до контрнаступу», не вдається, попри всі задіяні зусилля та ресурси. «Бурю в пустелі» ми не показали ( успішна міжнародна військова операція проти Іраку, складова війни в Перській затоці – ZN). A росіяни нав’язали нам битви в стилі Першої-Другої світових воєн з сучасними доробками, і нам це явно не сподобалось".

Читайте також: Таємниця контрнаступу ЗСУ і День Д: POLITICO проводить паралелі з Другою світовою

Пономаренко оцінює, що зараз ні Київ, ні Москва не мають достатньо ресурсу для перелому статус-кво. Але для України вже ж є позитив.

Читайте також: До сьогоднішнього ранку не дожили майже шість сотень росіян: Генштаб ЗСУ повідомив втрати ворога

"З приємного, поки лінія фронту не дуже змінюється, ЗСУ наполегливо нищать російську артилерію і склади в ближньому тилу. Деякі оглядачі з обох боків фронту вже кричать про «геноцид російської артилерії». Очевидно, що ставка робиться на ослаблення артилерійського парку російської армії, щоб потім ще раз спробувати ударити по ворогу і нарешті прорвати його оборону". 

Однак такий хід справ, визнає експерт, є потенційним і залежним від цілої низки факторів. Часовий фактор теж відіграє немало роль: 

"Часу теж не дуже багато – умовно до жовтня, бо далі почнуться дощі з усіма наслідками", – йдеться в повідомленні Пономаренка.

Читайте також: Під час обстрілу Куп’янського району Харківщини постраждало п’ять мирних громадян - ОВА