UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генерал НАТО розповів про проблем РФ для відповіді на наступ ЗСУ у Курській області

У діях росіян панує невизначеність.

Російська Федерація шукає правильну реакцію на операцію українських військових у Курській області, але її дії наразі залишаються повільними та неузгодженими.

Про це заявив головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, слова якого цитує «Голос Америки».

Читайте також: Чому США не дозволяють бити ракетами ATACMS по Курській області: виявилося, не через страх ескалації

Він пояснив, що таке зволікання з боку Росії обумовлено кількома факторами. Однією з основних причин є невизначеність щодо того, хто саме має відповідати за бойові дії на території Росії. За словами Каволі, у РФ поки не розподілили цю відповідальність між Міноборони та Міністерством внутрішніх справ.

Ще одним фактором, який впливає на реакцію Росії, є нестача вільних військових підрозділів, які могли б бути перекинуті у Курську область. Значна частина російських наземних сил вже задіяна у війні в Україні, що значно обмежує можливості для оперативного реагування. Каволі наголосив, що на території Росії залишаються переважно військовослужбовці строкової служби, яким юридично нібито заборонено брати участь у бойових діях, тому не можна чекати від них швидкої реакції.

Читайте також: Росія віддає перевагу наступу на сході України, попри бої у Курській області – ISW

Крім того, Каволі підкреслив, що російське командування вже направило у Курську область значну кількість авіації, однак поки що невідомо, скільки наземних підрозділів залучать для протидії ЗСУ та який вплив це матиме на ситуацію. Він додав, що деякі підрозділи перекинуті зі сходу України, і саме їм, ймовірно, наданий пріоритет у цьому питанні. Однак, за його словами, Росія все ще перебуває на стадії прийняття рішень щодо часу і кількості військ, які будуть задіяні.

Відповідаючи на питання про українські збройні сили, Каволі відзначив, що попри виклики Україна продемонструвала значні інновації у військовій, технічній та тактичній сферах, і це його вразило.

Читайте також: Україна може отримати крилаті ракети JASSM на тлі успіхів у Курській області: на що вони здатні

Зігравши на раптовості, українські солдати взяли під контроль значну частину території Курської області та захопили сотні полонених.

Але що відбудеться за цим першим успіхом? Які стратегічні цілі українського керівництва, що розпочало ризиковану курську операцію? Чи позначиться «курський марш» на воєнній ситуації на Донбасі?

Про те, що відбувається на «північноукраїнському театрі воєнних дій», пише Володимир Кравченко у статті «Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?».