UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фугасна зброя біля ядерного об'єкта та брак кваліфікованих працівників: що сьогодні відбувається на Запорізькій АЕС

Зараз там усі шість атомних реакторів перебувають у стані холодної зупинки. Це небезпечно. 

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів, що на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС сьогодні є близько тисячі російських окупантів та кілька тисяч співробітників, яких найняла компанія, афілійована з "Росатомом". Про це він повідомив під час інтерв'ю німецькому виданню Taz.

Що стосується військових, то у них є зброя, в тому числі фугасна. Її наявність біля ядерного об'єкта є великим ризиком для безпеки, це може мати дуже погані наслідки, попередив Орлов. 

Також він наголосив, що на станції не вистачає кваліфікованого персоналу. 

"Співробітник АЕС, який відмовляється підписати договір з оператором — компанією, що належить російському атомному концерну "Росатом" — більше не має права на територію АЕС, — пояснив спікер. — Нині є дві тисячі кваліфікованих працівників, які уклали контракт з компанією "Росатом". Зараз росіяни шукають кадри. Зараз вони найняли ще дві тисячі співробітників, але це не кваліфіковані працівники". 

Орлов додав, що станом на сьогодні усі шість атомних реакторів перебувають у стані холодної зупинки. На думку спікера, це — найнебезпечніший спосіб їх закриття. 

Читайте також: У ЦНС заявили, що Росія використовує територію ЗАЕС як військову базу для чеченських бойовиків

Нагадаємо, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що якби Україна повернула управління окупованою зараз ЗАЕС, то ситуація в енергосистемі значно покращилася б. А без цього протягом наступних двох зим обмеження електроенергії буде гарантованим.