UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: США домовилися з Болгарією та Південною Кореєю про постачання Україні боєприпасів, ведуть переговори з Японією 

Штати зіштовхнулися з перешкодами у розширенні поставок боєприпасів до України.

Адміністрація президента США Джо Байдена прагне збільшити обсяги поставок боєприпасів для України, щоб підтримати контрнаступ ЗСУ проти російських окупаційних сил. США вже уклали угоди з Болгарією і Південною Кореєю про постачання снарядів в Україну і ведуть переговори з Японією про те ж саме, повідомляє FT, посилаючись на джерела.

За словами офіційних осіб, зусилля з надання зброї зосереджені на постачанні більшої кількості снарядів 155 мм калібру для гаубиць, які Україна розгортає вздовж лінії фронту, і включають поставки від міжнародних союзників у короткостроковій перспективі та плани нарощування виробництва в США протягом наступних двох років. 

Читайте також: Українські війська досить ефективно використовують касетні боєприпаси США – Кірбі

Офіційні особи заявили, що адміністрація Байдена вже кілька місяців знала про те, що високий рівень використання боєприпасів в Україні призведе до виснаження запасів, і активізувала зусилля, щоб доставити снаряди на лінію фронту, коли війна вступила у вирішальну фазу. 

“Ми активно працюємо над тим, щоб якомога швидше побудувати виробничі лінії для 155 мм снарядів”, - сказав радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

Але зусилля армії США зі збільшення щомісячного виробництва критично важливих боєприпасів до 90 тисяч одиниць триватимуть до 2025 року, що підкреслює складність швидкого нарощування масштабів, особливо якщо раніше США не зосереджувалися на цьому. 

За останні десять років Пентагон попросив закупити лише близько 790 тисяч 155-мм снарядів, в основному для використання на навчаннях. Це свідчить про те, що США вже надали Україні більше, ніж закупили 155-мм боєприпасів за останнє десятиліття, згідно з доповіддю Центру нової американської безпеки. Зусилля з нарощування виробництва ускладнило рішення США скоротити свою оборонно-промислову базу після холодної війни.

Читайте також: Ми будемо звітувати про результати використання касетних боєприпасів – Резніков

Зусилля США та їхніх союзників із постачання боєприпасів активізувалися в той час, коли Україна посилює контрнаступ на півдні та сході країни.  Артилерійські бої домінують на лінії фронту, де обидві сторони випускають тисячі снарядів щодня. Нестача американських поставок 155 мм снарядів для підтримки нинішнього контрнаступу стала важливою причиною рішення Байдена минулого місяця надати дозвіл на постачання касетних боєприпасів в Україну.

За словами американських офіційних осіб, наразі Україна випускає до восьми тисяч артилерійських снарядів на день.

Зараз США також працюють над збільшенням поставок боєприпасів, маючи на меті виробляти до 90 тисяч снарядів на місяць до 2025 фінансового року, згідно з даними армії США, порівняно з 24 тисячами зараз і 14 тисячами на місяць до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Однак виробництво відбувається переважно на чотирьох державних підрядних підприємствах у Пенсильванії, Теннессі, Вірджинії та Айові.

Армія США будує більше виробничих ліній, в тому числі переоснащує завод в Онтаріо, Канада, і встановлює нову складальну лінію в Техасі. Армійські чиновники заявили, що вони також можуть створити нові потужності для завантаження, збирання і пакування 155-мм снарядів в Арканзасі, Айові і Канзасі. 

Читайте також: ЗСУ використовують касетні боєприпаси у районі Бахмута — Череватий

Раніше повідомлялося, що Європейський парламент ухвалив плани щодо збільшення виробництва в ЄС снарядів та ракет – для подолання поточного дефіциту та задля надання Україні обіцяного мільйону снарядів калібру 155 мм за 12 місяців.