UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція приєднається до плану Чехії щодо закупки 800 тисяч снарядів для України

Президент Макрон назвав ініціативу «надзвичайно корисною»

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав план Чехії щодо закупівлі й постачання сотень тисяч артилерійських снарядів в Україну з країн, які не входять до Європейського Союзу. Він сказав, що Франція візьме участь в цій ініціативі, додавши, що Європейський фонд миру ЄС також може бути частково використаний для її фінансування. 

«Чеська ініціатива надзвичайно корисна, ми її підтримуємо і будемо брати в ній участь. Вона полягає в тому, щоб шукати боєприпаси скрізь, де вони доступні і сумісні з обладнанням, яке ми доставили», – сказав Макрон 5 березня у Празі під час зустрічі з президентом Чехії Петром Павелом, повідомляє Bloomberg. 

Читайте також: Макрон союзникам України: «Ми наближаємося до моменту, коли буде доречно не бути боягузом»

Макрон наполягає на тому, щоб зосередити зусилля ЄС на зміцненні європейської оборонної промисловості, а не на перенаправленні коштів на готові матеріали з-за меж Євросоюзу. Але зменшення запасів боєприпасів і припинення фінансування з боку США негативно вплинули на поле бою в Україні.  

Минулого місяця президент Чехії заявив, що Прага знайшла близько 800 тисяч боєприпасів, які можна купити в країнах, що не входять до ЄС, і доставити за кілька тижнів, якщо будуть гроші. 

Говорячи про те, як заплатити за ці снаряди, Макрон сказав: «Це може бути двостороння мобілізація, це може бути співпраця з третіми сторонами, двостороннє фінансування, так само як це може бути європейське фінансування, фінансування Європейського фонду миру, яке може бути частково мобілізоване для цієї ініціативи».

Читайте також: Франція підтримує ідею випуску оборонних облігацій ЄС для протистояння Росії

Нагадаємо, до ініціативи Чехії приєдналися Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія і Канада. Заступник міністра оборони Чехії Ян Їреш 1 березня заявив, що перша партія артилерійських снарядів, які Чехія знайшла для ЗСУ, можуть прибути в Україну вже через декілька тижнів.