UA / RU
Підтримати ZN.ua

Forbes: Росія піднімає ставки, обстрілюючи Україну надзвуковими ракетами «Кинджал»

Видання звертає увагу на те, що під час останньої атаки Москва використала досить велику кількість таких ракет, а українська ППО не збила жодну з них.

Росія влаштувала найбільший обстріл України за багато тижнів, запустивши кілька хвиль ракет і безпілотників-камікадзе. Удари знову були націлені проти енергетичної інфраструктури. Вони спричинили відключення електроенергії і смерті цивільних в кількох місцях по всій країні.

З одного боку, в цьому нічого нового не було, оскільки Росія вже кілька місяців влаштовує такі удари. Але тип ракет, які вона використала цього разу, і змішані успіхи України у знищенні їх відновили заклики забезпечити кращі системи ППО.

«Якщо Росія зможе розгорнути велику кількість своїх нових надзвукових ракет, вся гра може змінитися», - пише Forbes.

Видання зауважує, що Москва в своїх обстрілах України почала використовувати дику суміш з різних видів боєприпасів. Складається враження, що вона пускає в хід все, що тільки в неї є. Зокрема, використання ракет С-300 для ударів по Україні схоже на відчайдушний вчинок. Ця зброя призначена для знищення літаків, крилатих і балістичних ракет і інших повітряних систем. Її можливості завдавати удари по наземним цілям мають другорядне значення. Зазвичай ракетами, запущеними з C-300, керують радари наземного базування. Але вони не можуть виявити цілі на землі з великої відстані. Тож росіяни покладаються на інерцію, а отже їхні запуски не можуть розраховувати на високу точність. Ракети С-300 несуть лише 150-кілограмову боєголовку, що втричі менше, ніж у Х-101. Тому шкода від вибуху відносно невелика.

Читайте також: З уламків ракет С-300: у Києві проходить виставка-аукціон творів мистецтва «Освячені вогнем»

Україна почала активніше завдавати удари по цілях на окупованих територіях або в самій Росії за допомогою далекобійних безпілотників. Тож Москві потрібні всі доступні засоби ППО для протидії цим зусиллям. «Що робить ППО?» - це питання стало мемом після того, як українські безпілотники завдали удар по військово-морській базі РФ в Севастополі. Зважаючи на те, що Україна почала використовувати все більшу кількість потужних безпілотників, рішення Росії витрачати ракети С-300 для знищення наземних цілей говорить, що російське командування все ще зосереджене на наступальних операціях.

Але найбільшою несподіванкою і причиною для великого занепокоєння в Україні під час останнього обстрілу стало використання одразу шести надзвукових «Кинджалів». За весь час повномасштабного вторгнення було зафіксовано лише кілька випадків запуску цих ракет. Одна з них у вересні впала на російській території.

«Кинджал» - одна з найбільш розхвалених російських розробок, які повинні обходити можливості протиракетної оборони США. Ці надзвукові ракети не обов’язково швидші, ніж традиційні балістичні. Але якщо балістичні ракети рухаються по передбачуваній траєкторії, надзвукові здатні маневрувати, поки перебувають в атмосфері. Це означає, що балістичні ракети можна легко виявити на великій відстані і спланувати перехоплення. Але гіперзвукові ракети лишаються на меншій висоті і не рухаються по передбачуваній траєкторії.

Наскільки потужні російські «Кинджали»? Це все ще тема для суперечок. Критики стверджують, що це поспіхом зібрана модифікована версія балістичних ракет «Іскандер». Тож це швидше «квазі-балістична», а не повноцінно маневрена гіперзвукова зброя, як каже Росія. Інші російські розробки - протикорабельні ракети «Циркон» і керовані ракети «Авангард» - справді надзвукові. Але мине кілька років, перш ніж їхня розробка повністю буде завершена.

«Однак, лишається фактом, що Росія, схоже, тепер має ресурси запускати велику кількість «Кинджалів». І цього разу українська ППО не змогла зупинити жодну з цих ракет», - пише Forbes.

Читайте також: Окупанти вперше випустили по Україні шість "Кинджалів" — Ігнат

В грудні США пообіцяли передати одну батарею Patriot Україні. Українські військові завершили швидкий курс підготовки на цих системах в кінці лютого. Однак, не відомо, коли нова система ППО в українському арсеналі запрацює.

Одна батарея Patriot не може закрити всю Україну. А остання російська атака була націлена проти об’єктів по всій країні. Якщо Київ буде захищений, Росія, швидше за все, буде обстрілювати інші регіони. Російські чиновники стверджують, що ракети «Кинджал» здатні здолати будь-яку систему протиракетної оборони. Однак, вони схильні перехвалювати свою зброю, навіть якщо вона ще не існує. Чи зможуть Patriot перехопити «Кинджали»? Це питання поки без відповіді.

Те, що Росія використала таку велику кількість цих ракет під час останнього обстрілу може означати, що в неї тепер є значні запаси такої зброї, щоб почати її використовувати більш інтенсивно. Або ж це може бути ознакою, що Росія вичерпала запаси інших ракет. В січні були повідомлення про те, що вона вже використала майже 80% своїх «Калібрів».

Читайте також: У Повітряних силах розповіли, чи може Україна збивати ракети "Кинджал"

«Використовуючи запаси ракет «земля-повітря» і нарощуючи застосування «Кинджалів», Росія підвищує ставки. Однак, раніше пошкоджену електромережу швидко ремонтували. І навряд чи у Росії є достатньо «Кинджалів», щоб завдати значної шкоди», - пише Forbes.

Видання також зауважує, що почалася весна. І ідея заморозити Україну, щоб змусити її підкоритися, більше не здається привабливою стратегією. Деякі російські ракети, швидше за все, долетять до цілі. Але в змаганні далекобійних ударів в України теж є сильні карти.