UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фейк чи підготовка теракту? Росія заявляє про плани України завдати ударів по Курській та Запорізькій АЕС

У ЦПД попереджають, що Росія може готувати провокацію.

У Росії заявляють, що Україна планує завдати удари по Курській та Запорізькій атомних електростанціях. Про це написала низка пропагандистських ЗМІ.

Метою ударів, про які росіянам нібито стало відомо під час допитів військовополонених, є буцімто звинуватити РФ у провокації. 

 «Київ отримав команду максимально підняти градус ескалації», – пишуть російські інформагенції.

Обстріляти нібито планують місця зберігання відпрацьованого ядерного палива АЕС.

У Міністерстві закордонних справ України та Центрі протидії дезінформації при РНБО заперечили цю інформацію.

Речник МЗС Георгій Тихий спростував заяви російських пропагандистів про нібито плани застосувати «брудні бомби» або атакувати АЕС.

«Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди […] Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», — наголосив він.

 

Тихий додав, що Україна завжди була і залишається відданою учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відтак не має «брудних бомб» і не планує їх здобувати. 

«Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. Відтоді нічого не змінилося», — нагадав він.

У свою чергу, керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко попередив, що Росія може готувати ядерну провокацію. 

«У них не спрацював сценарій звинуватити нас в тероризмі і наступі на Курську АЕС, тепер вони брешуть про “брудну бомбу” і нашу можливу провокацію. Це свідчення того, що Росія може готувати теракт», — зазначив посадовець. 

Читайте також: МАГАТЕ відреагувало на бойові дії в Курській області на тлі загрози для АЕС

Колишній речник Генерального штабу Владислав Селезньов зазначав, що українська армія навряд чи буде намагатися брати під свій контроль Курську АЕС та наводив дві причини — 90-кілометрова відстань до ядерного об'єкта та абсолютне панування там ворожої авіації, що не дозволить забезпечити сталу логістику і розвиток успішних дій Сил оборони.