UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від аграрних гексакоптерів до нічних бомберів: Федоренко розповів про дрони "Баба Яга"

Це БпЛА, які колись використовували для знищення шкідників та збагачення землі мінералами. 

Український важкий безпілотник Nemesis ("Баба Яга" у росіян)

Український важкий безпілотник Nemesis ("Баба Яга" у росіян)

Командир батальйону безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї ОШБр Юрій Федоренко розповів, що у питанні Mavic та FPV-дронів перевага зберігається за росіянами через стосунки між Китаєм та РФ. У коментарі для видання Liga.net він пояснив, що завдяки цьому окупанти спроможні закупати напряму велику кількість коптерів та складників. 

Також зараз ЗСУ поступово вирівнюють баланс з росіянами у дронах типу "Крило". А от в питанні нічних бомберів перевага за Силами оборони. Зазвичай це так звані аграрні дрони (гексакоптери), які раніше використовували для знищення шкідників та збагачення землі мінералами. На початку повномасштабної війни дехто вирішив, розповідає Федоренко, що на них можна буде просто чіпляти боєприпаси. Так і з'явилося те, що окупанти сьогодні називають "Бабою Ягою". 

Зараз такі коптери виконують одразу два завдання — скидають потужні боєприпаси та здійснюють гуманітарні місії. Йдеться про доставлення снарядів, ліків, води та харчів на передові позиції. 

"Це – виключно українська розробка, їх випускають ряд українських компаній, поставляють в війська ... аналогів у світі немає", – підсумував він, додаючи, що за час війни з цивільних безпілотників вони перетворилися на військові. 

Читайте також: Україна не випереджає росіян у питанні роботизованих технологій, але задає темп — Федоренко

Також Федоренко розповів, що російські окупанти перебирають кращі зразки українських БпЛА, які їм вдається затрофеювати, а також проводять розвідку та моніторинг повітряного простору, аби отримати доступ до сучасних технологій. Він наголосив, що, окрім агентури, росіянам також допомагають різного роду військові експерти, які дають роз'яснення про склад, технічні характеристики та роботу деяких безпілотних систем.