UA / RU
Підтримати ZN.ua

Епоха використання безпілотників у війні в Україні змінює оборонну промисловість — FT

Технології, які швидко розвиваються і розробляються невеликими компаніями, кидають виклик домінуванню великих, але повільних гігантів індустрії.

Використання безпілотних літальних апаратів у війні в Україні стрімко зросло за останні два роки. Тому з'явилося багато місць, де виготовляють дрони. Російське вторгнення призвело до того, що війна з використанням безпілотників вийшла на нові рівні інтенсивності.

Важливо, що дешеві, але ефективні ударні безпілотники FPV допомогли частково заповнити дефіцит артилерійських снарядів, який відчувала українська армія протягом останнього року. Зараз в Україні понад 200 виробників й вони здатні випускати мільйон безпілотників на рік, зазначає Financial Times.

Читайте також: ЗСУ збивають російські безпілотники FPV-дронами: в ISW пояснили, що це дає

"Таке стрімке поширення нової потужної технології ведення бойових дій порушує усталену структуру світової оборонної промисловості, де довгий час домінували великі підрядники", — пише газета.

На розробку традиційних програм озброєнь йдуть роки, іноді десятиліття, і вони покладаються на значні державні бюджети, а також на великі дослідницькі й випробувальні центри. На відміну від них, дрони є дешевими, смертоносними й швидкими у виробництві, що допомагає вирівняти умови між меншими гравцями й гігантами галузі.

Читайте також: Дрони спричинили детонацію боєприпасів на складі у Воронезькій області ‒ губернатор

Зміни мають відбутися не лише в промисловості. Державним оборонним відомствам доведеться трансформувати свої підходи до закупівлі озброєнь, щоб не відставати від набагато швидших циклів розробки все більш автономних систем, керованих штучним інтелектом. Для початку чиновникам доведеться вийти за межі свого звичного кола постачальників і залучити до співпраці менші компанії.

"Але так само, як дрони докорінно змінили поле бою, їхня дедалі більша поширеність також змінює оборонну промисловість, оскільки з'являються нові гравці, які кидають виклик таким відомим компаніям, як Lockheed Martin, Raytheon і BAE Systems, тобто так званим лідерам, які домінували в цьому секторі протягом десятиліть", — повідомляє Financial Times.

Читайте також: Буданов вважає, що ми не повинні воювати «до останнього українця» - що пропонує натомість

Юрій Касьянов у статті "Якою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії" зробив спробу систематизувати, проаналізувати та спрогнозувати розвиток дронів для війни в майбутньому.