UA / RU
Підтримати ZN.ua

Елемент несподіванки та відсутність опору: воїн ЗСУ розповів деталі прориву російського кордону та зізнався, що це було круто

Захисники розповіли, що росіяни перетягли в Курську область сили зі сходу та півночі України, але на найгарячіших ділянках фронту тиск ворога так і не ослаб. 

ЗСУ легко прорвали російський кордон у Курській області 6 серпня, увійшовши з кількох напрямків. Спрацював елемент несподіванки, опір був мінімальний, тож захисники того ж дня змогли вийти на західні околиці міста Суджа, а протягом наступних днів — значно розширити прорив. Про це виданню BBC розповів воїн ЗСУ Томаш, який бере участь в операції. Він також додав, що це було круто. 

Військовий пояснив, що його підрозділу БпЛА знадобилося дві доби, аби прокласти шлях для вторгнення через кордон з боку Сумської області, куди вони прибули напередодні. Завдання було до останнього в таємниці. Спершу захисники придушили засоби спостереження та зв'язку противника, аби звільнити собі шлях. 

Мешканці Курської області не чинять опору, а ЗСУ їх не чіпають, пояснив захисник.

"Ми їх не чіпаємо, але вони або ставляться до нас різко, негативно або взагалі не ставляться. Також нас обманюють щодо позицій російських військ", — додав Томаш.

Інші військові підтвердили ЗМІ, що росіяни перетягнули на курський напрямок сили зі східного театру бойових дій, зокрема з харківської, покровської та торецької ділянок. Проте на цих напрямках поки що сповільнення ворога не фіксується. 

Читайте також: «Червоних ліній» не існує: американський генерал про прорив ЗСУ у Курській області

Раніше у Forbes назвали два кроки, які дозволили захисникам розвинути блискавичний успіх у Курській області. На початку операції вони знесли екран російських розвідувальних БпЛА авіаційного типу, фактично "засліпивши" командирів окупантів. А другим кроком було виведення на передню лінію фронту глушників малої дальності, запрограмованих на дані, які раніше отримали системи РЕБ. 

Про те, що відбувається на "північноукраїнському театрі воєнних дій", читайте в статті Володимира Кравченка "Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?".