UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти позитивно оцінили ідею розмістити резервні F-16 для України на базах НАТО

Але це не можна зробити з усіма винищувачами, які отримають ЗСУ. Чому? 

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш вже розповідав, що частина винищувачів F-16, які партнери виділили для України, буде зберігатися на базах на Заході. Військово-аналітичний портал Defense Express у своєму матеріалі називає таке рішення зрозумілим, зважаючи на безпекову ситуацію, адже ці повітряні судна стануть для РФ ціллю №1, як тільки з'являться в Україні. 

"Як забезпечити протиповітряну оборону для стройових літаків, стане окремим складним завданням. І особливо на цьому тлі виглядає логічним хоча би скористатись можливістю вивести умовно "резервні" літаки в зону, де росіяни не зможуть їх "дістати", – пояснює видання.

Разом з тим там називають непрактичною ідею зберігати усі F-16 на базах НАТО. Експерти пояснюють це географічною віддаленістю аеродромів Польщі та Румунії від фронту в Україні.

Читайте також: Поки 40 українських пілотів не закінчать навчання на F-16, ЗСУ не зможуть ефективно використовувати ці літаки — аналітики

Нагадаємо, генерал-лейтенант запасу Повітряних сил США Девід Дептул вважає, що з допомогою F-16 ЗСУ матимуть можливість бити по ключових цілях у РФ. Також це знизить здатність окупантів розгортати свої сили в Україні. До слова, кілька країн вже повідомили, що дозволять захисникам використовувати свої борти для ударів по території Росії. Йдеться про Нідерланди та Данію